Nevěděl, že kupuje památku. Teď má do ruiny investovat miliony

Slup (Znojemsko) - Dům z nepálených cihel a přilehlá stodola ve Slupi jsou podle památkového odboru ve Znojmě poslední ukázkou lidové architektury na Znojemsku. Úředníci léta tlačili majitele do oprav, ti se o objekty nestarali. Vloni o nemovitosti v exekuci přišli, ty dnes mají nového majitele. Ruiny na pozemku chtěl rozebrat a odvézt. Až od České televize se dozvěděl, že jsou památkou, a proto je musí opravit. Udělat by to měl rychle - ruina je nebezpečná svému okolí, vloni se dokonce jedna zeď zřítila na chodník.

Manželé Martiškovi dům koupili po revoluci s tím, že začnou ve Slupi podnikat. O dům se však dlouhá léta nestarali. „Od požáru v roce 2007, kdy dům přišel o střechu, majitelé nekomunikují, nevyzvedávají si poštu. Nezaplatili ani pokutu, kterou jim odbor památkové péče dal, ani památku podle pokynů úředníků nezabezpečili,“ popsala mluvčí Znojma Renáta Šimečková.

Podnikatelské plány ztroskotaly a exekutoři dům páru kvůli dluhům zabavili. Vloni na podzim se prodal v dražbě. „Podle dokumentů z dražby jsme koupili pozemek se zbořeništěm, nikoliv státem chráněnou památku. To se dozvídám až teď od vás,“ reagoval na dotaz České televize překvapený majitel ostravské firmy Bruster finance Martin Brudný. Pozemek získali za 180 tisíc korun.

Mluvčí znojemské radnice Šimečková dnes tvrdila, že s firmou jsou v kontaktu. „Poslali jsme novému majiteli dopis, v němž ho informujeme, že koupil památku, a požádali jsme ho o spolupráci. Uvidíme, jak se k památce postaví,“ dodala mluvčí Znojma.

Majitel firmy Martin Brudný České televizi řekl, že památku nemá v úmyslu opravovat. Spíše se ji pokusí prodat.

Dům bude nutné prakticky znovu postavit

Zdevastovaný památka je pod ochranou památkářů a ti mají jasné stanovisko - dům se musí opravit. A to i přesto, že v roce 2007 přišel při požáru o střechu a vloni se jedna ze zdí zřítila k sousedům a na chodník. Zřícenina je nebezpečná pro svoje okolí. Kompletní rekonstrukce by mohla stát až deset milionů.

„Je to ostuda, jen to tady na návsi straší. Každý, kdo sem přijede, se diví tomu, jakou tady máme zbořeninu,“ postěžovala si místní obyvatelka Anna Strachotová. Zřicenina je pihou na kráse Slupi zejména proto, že hned v sousedství je vodní mlýn, nově opravená technická památka. Kostel ve Slupi navíc letos vyhrál v anketě o nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje.

Vedení obce dostalo po exekuci nabídku dům odkoupit za 5 tisíc korun. „Nemohli jsme na sebe vzít takové břímě, jsme malá obec. Dnes máme svázané ruce, protože dům nám nepatří. Jen se díváme, jak chátrá,“ řekl starosta Slupi František Jeleček. Když se vloni jedna ze zdí zřítila na sousední pozemek, pomohla to obec odklidit. Víc podle starosty dělat nemohou.

Památkáři nutí k rekonstrukci i majitele ruiny ve Strachoticích

Podobně je na tom i rozbořený dům ve Strachoticích na Znojemsku, který je také památkově chráněný. Majitelé 170 let staré ruiny nemají tři miliony korun na opravu, odmítli i půlmilionovou dotaci odboru památkové péče ve Znojmě. Podle úředníků za současný stav nesou majitelé odpovědnost, proto jim odbor udělil pokutu 90 tisíc korun. A do oprav je nutí dál.