Ornitologové a entomologové zkoumali stromy v lednickém parku

Lednice - Společně se zahradníky se dnes vydali prozkoumat asi 200 stromů určených k pokácení nebo prořezání ornitolog s entomologem. Měli pomoci určit další postup, jak při revitalizaci parku postupovat. Ten má projít zásadní změnou, jakou za dobu své existence nezažil. Během následujících dvou let má být 700 stromů vykáceno a dalších 2700 zahradníci prořežou.

Lednický park je nejen výjimečný v architektuře krajiny, ale také pro výskyt některých chráněných živočišných druhů. Ve stromech tam totiž žije například tesařík obrovský nebo vzácní netopýři.  Entomologové tak museli prověřit stromy vytipované ke kácení. Ornitologové zase nahlíželi do hnízd v korunách stromů, jestli jsou obydlená.¨

Odborníci popisují, jaké druhy živočichů žijí ve stromech parku (zdroj: ČT24)

Některé stromy tak po dnešní obhlídce ušly verdiktu o kácení. Jedná se například o dva platany, jejichž dutiny obývají dnes stále vzácnější kavky obecné. „Základem je ošetřit stromy tak, aby byly bezpečné. U dubů je problém v tom, že strom má na patě houbu a musíme ho zabezpečit tak, aby přežil další léta. Navíc už v roce 1905 vydal kníže Lichtenstein zákaz kácení těchto starých stromů, proto se v parku udržely,“ říká autor zahradního projektu Přemysl Krejčiřík.

Návštěvníků se úprava parku nedotkne 

I přes poměrně velký rozsah revitalizace zámeckého parku to neomezí jeho návštěvníky. Kácení stromů bude pokračovat až v období vegetačního klidu. Běžný návštěvník by navíc neměl zaznamenat žádné razantní změny. Ty největší a nejstarší stromy by měly být pouze ošetřeny a v parku by měly podle odborníků zůstat další desítky, možná i stovky let.