Startovací byty v Brně mají zelenou, opozice protestuje

Brno - Zastupitelstvo Brna dnes i přes nesouhlas opozičních zastupitelů schválilo projekt na výstavbu 84 sociálních bytů. Město vybralo 2 firmy, které se o zakázku podělí. Byty město získá za více než 166 milionů korun v městské části Bystrc-Kamechy. První nájemníky by byty měly získat příští rok v dubnu. Opozice tento krok kritizuje, podle ní město v soutěži na zhotovitele bytů dostatečně neupřesnilo, kolik bytů chce získat, vědělo se jen, kolik by mělo pořízení bytů stát.

Město původně avizovalo, že by chtělo získat asi 150 bytů. Podmínky vypsané soutěže ale dávaly možnost, aby firmy, které se o zakázku ucházejí, požadovaly za metr čtvereční až 36 tisíc korun bez DPH.

Šrotovné pro developery

Tak nazývají projekt startovacích bytů v současné podobě opoziční zastupitelé. Radnice prý koupí byty z neúspěšných nebo neprodejných projektů, čímž sice pomůže developerům, s byty však bude kupovat za tržní cenu i pozemky. „I když vlastní dostatek pozemků určených pro bytovou výstavbu,“ upozorňuje zastupitel Jaroslav Kacer (TOP 09).

Podle Kacera měla radnice raději stavět na svém pozemku, čímž by podle něj ušetřila. Pospíšil však míní, že situace na realitním trhu dává naději na výhodný nákup. „V kratším čase bychom mohli dosáhnout stejných cenových podmínek, jako kdybychom stavěli,“ řekl.

Za metr čtvereční zaplatí město více než 36 tisíc korun

Město poptávalo byty v ceně od 24 do 36 tisíc korun bez DPH. S daní nakonec zaplatí za metr čtvereční 36 až 38 tisíc. Realitní kanceláře přitom podobné byty ve stejné lokalitě nabízejí i za necelých 35 tisíc korun za metr čtvereční.

Projekt startovacích bytů

Jedno a dvoupokojové startovací byty jsou určeny zejména mladým rodinám, které nemohou získat jiný druh odpovídajícího bydlení. Nájemné v těchto bytech by mělo činit 50 korun za metr čtvereční. Je na úrovni toho, jaké dnes ve většině městských částí platí nájemníci obecních bytů s regulovaným nájemným. Pronájem bytů v nabídce realitních kanceláří téměř nelze sehnat za cenu pod 100 korun za metr čtvereční. Lidé budou moci startovací byty obývat pět let, pak se musejí odstěhovat.

Vydáno pod