Královopolské tunely: Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost ŘSD

Brno – Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které se odvolávalo proti rozhodnutí Městského soudu v Praze. Před několika měsíci totiž zrušil na základě připomínek občanských sdružení Králopolským tunelům stavební povolení. Nejvyšší správní soud dnešním výrokem potvrdil platnost rozhodnutí městského soudu. Tunely v Králově Poli už ale mají nové platné stavební povolení, vydalo je v úterý ministerstvo dopravy.

Kasační stížnost kritizovala dvě oblasti. „ŘSD namítalo, že sdružení Velký městský okruh nemělo jako sdružení chránící životní prostředí, přírodu a krajinu podávat námitky ve věcech ochrany proti hluku. Druhou součástí stížnosti byl nesouhlas s přesvědčením městského soudu, že se stavební úřad ani ministerstvo dopravy nezabývaly námitkami sdružení o nedostatečnosti ochrany před hlukem,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Nejvyššího správního soudu František Emmert.

ŘSD zároveň s podáním kasační stížnosti žádalo ministerstvo o vydání nového rozhodnutí, které by umožnilo pokračování stavby. V úterý toto rozhodnutí  ministerstvo vydalo, zohledňuje v něm názory obou soudů. Stavba tunelů tak může pokračovat.