V Hodoníně u Kunštátu romské centrum nebude, nejsou peníze

Hodonín u Kunštátu – Ministerstvo školství couvá ze záměru vybudovat na místě bývalého romského sběrného tábora v Hodoníně u Kunštátu mezinárodní romské centrum. Na rozsáhlý projekt nejsou peníze, na místě by měl vzniknout pouze památník s jednou konferenční místností. Správu nad památníkem má převzít pražské Pedagogické muzeum J. A. Komenského. Na projektu už nebude spolupracovat Muzeum romské kultury v Brně, které se romskému holocaustu věnuje 20 let a podílelo se na plánování centra. Postup ministerstva kritizují Romové, Karel Holomek ze Společenství Romů na Moravě napsal premiérovi a ministrům školství a kultury nespokojený dopis.

Správu památníku má mít na starosti Pedagogické muzeum J. A. Komenského, nikoliv Muzeum romské kultury. „Mají odlišnou představu o využívání areálu Žalova, chtěli by hlouběji provázat činnost muzea s novým památníkem,“ zdůvodňuje zpráva ministerstva školství. Právě ve vyšachování romského muzea vidí Holomek největší problém. Lokalitě se léta věnuje a vybudovalo tam před lety pietní místo, o které se stará. Pražské pedagogické muzeum, pod nějž má nový areál spadat, podle něj s tematikou nemá nic společného a nemá s ní žádnou zkušenost. „Je otázkou, zda to bude zařízení, které by Romům, a to i mezinárodní pospolitosti, bylo blízké,“ řekl.

Muzeum romské kultury, které se mělo o centrum starat, je na to přitom už dávno připravené. „Know-how k tomuto máme, máme i lektory, kteří u nás jako jediní v České republice vyučují tematiku romského holocaustu. To všechno nabízíme už velmi dlouho. Teď musíme čekat, až nás ministerstvo jako vlastník kontaktuje,“ komentovala v listopadu situaci Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury Brno.

Mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček o památníku (zdroj: ČT24)

Nevadí, že bude památník stát méně peněz, říkají zástupci Romů

Vybudování památníku mělo stát přes 70 milionů korun, nově má vyjít maximálně na 50 milionů. „Původní projekt jsme zredukovali, nepočítá se s ubytováním a s pořádáním konferencí. Ve své původní podobě by projekt sám sebe nezaplatil a potřeboval by každoročně peníze na svůj chod,“ vysvětlil postup mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček. Památník by měl být v této podobě ufinancovatelný. „To jsme přijali, v tom problém nevidíme. Skromnější varianta i v této podobě je přijatelná,“ uvedl Holomek.

Sběrným táborem v Hodoníně u Kunštátu prošlo za války 1 300 Romů včetně starých lidí, žen a dětí. Kvůli katastrofálním podmínkám ubytování i stravy a tyfové epidemii jich za rok fungování 207 zemřelo. Ostatní byli převezeni do vyhlazovacího nacistického tábora v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo asi 580 z původních 6 000 českých a moravských Romů.

Podle nového projektu by měla být zrekonstruována původní protektorátní budova a přistavena další, přesná replika původní stavby. Kromě toho má zde vyrůst informační centrum a zázemí pro zaměstnance. Areál by měl sloužit ke vzdělávání o novodobých dějinách Romů, kromě výstav by se zde měla pořádat i promítání nebo diskuze zaměřené na multikulturní tematiku.

Rozhodnutí vlády o vybudování konferenčního centra padlo před dvěma lety. Na odkup a přebudování rekreačního střediska Žalov, které stojí na místě bývalého romského tábora, vyčlenila vláda 98,5 milionů korun. Na vybudování památníku, opravu příjezdové cesty a opravení areálu je určeno 71 milionů.

Vydáno pod