Dluh v Blatnici srazil vaz vítězi voleb

Blatnice pod svatým Antonínkem - O tom, že vítězství ve volbách ještě neznamená post starosty, se mohl přesvědčit dnes už bývalý starosta Blatnice Josef Vavřík. Volby sice vyhrál, přesto se dočkal tvrdého zúčtování. Exstarosta dostal v komunálních volbách nejvíce hlasů, zisk čtyř mandátů na sestavení koalice ale jeho sdružení Blatnice 2010 nestačil. Jeho konkurenti mu nezapomněli, že právě on se před rokem postaral o obří dluh vesnice kvůli nezaplacení stavební firmě za vícepráce při stavbě obecních bytů.

Zastupitelstvo přijetím vysokého úvěru na poslední chvíli odvrátilo hrozbu exekuce. I když aktuální dluh dvoutisícové vesnice je 20 milionů korun, bývalý starosta Josef Vavřík ho dokázal bagatelizovat. „Nesouhlasím s tím, že jsme v červených číslech, protože Ostrožská Lhota má dluh 36 milionů a 1400 obyvatel. My máme dluh 20 milionů, to je diametrální rozdíl,“ řekl starosta, který Blatnici vládl osm let. Včera večer jeho hegemonie skončila, nová koalice posunula do čela proslulé vinařské obce Vladimíra Hanáka ze sdružení Za úspěšnou obec. „Za čtyři roky až nám budete vystavovat účet, tak aby se pohyboval v černých, ne v červených číslech,“ to byla jeho první slova pár vteřin po oznámení volby starosty.

Zastupitelstvo potvrdilo rozpolcenost vesnice

Když noví vládci nabídli opozici v čele s bývalým starostou místa v kontrolním nebo finančním výboru, dočkali se striktního odmítnutí. „Bylo nám řečeno bývalým starostou panem Vavříkem, že oni nic dělat nebudou,“ řekl zaplněnému sálu Ladislav Vyskočil (KDU-ČSL). A bývalý starosta okamžitě kontroval. „Tak, jak oni tvrdili, že 8 let nemohli prosadit žádný názor, my teď tvrdíme, že 4 roky neprosadíme žádný náš návrh,“ oponoval Josef Vavřík.

Obec se připravuje na chudší léta

Většina příjmů obce směřuje na umořování úvěru a splátky úroků. První úsporné kroky na sebe nenechaly dlouho čekat. Nová koalice zrušila obecní radu, hodlá tím ušetřit až 80 tisíc korun ročně. Další úspory už budou podle nového starosty viditelné. „Škrtat musíme v opravách silnic, chodníků nebo veřejného osvětlení,“ poznamenal Vladimír Hanák. Jaký bude mít Blatnice rozpočet, to bude jasné už během nejbližších týdnů. Účty vesnice ale také začne prověřovat nezávislý auditor. Nový starosta hodlá v nebližších dnech požádat Krajský úřad Jihomoravského kraje, aby ho do Blatnice neprodleně vyslal.

Škrty v rozpočtu
Zdroj: ČT24