Zlín a Želechovice podepsaly majetkové vypořádání

Zlín - Zlín a obec Želechovice nad Dřevnicí definitivně uzavřely jednání o majetkovém vypořádání. Příslušné dokumenty dnes podepsali starosta obce Michal Špendlík a náměstek zlínské primátorky Martin Janečka. Kromě dříve převzatých nemovitostí tak Želechovice získají další majetek zhruba za 42 milionů korun. Obyvatelé rozhodli o odtržení od krajského města v referendu předloni v květnu, od loňského ledna je obec samostatná.

„Jsme rádi, že se po roce a půl ten proces uzavřel a že jsou spokojené obě dvě strany,“ uvedl Špendlík. Obec Želechovice získává movitý majetek zhruba za 13,2 milionu korun, majetkové účasti ve společnostech v hodnotě 16,3 milionu Kč a 12,5 milionu korun v hotovosti. K tomu už převzala nemovitosti za 188 milionů korun. „V Želechovicích zůstávají i hasičské vozy, o které se vedl spor, jsou součástí movitého majetku, který obec od města převzala,“ dodal starosta.

Spokojenost s dohodou neskrýval ani Janečka. „Dohodli jsme se zhruba před třemi měsíci, dnes jsou smlouvy podepsány. Chviličku déle to trvalo, právní zástupci museli všechno dopilovat. Dnešní podpis není o volbách, kdyby se to vykomunikovalo dříve nebo to právníci nachystali rychleji, mohlo se podepisovat dříve. Pro mě je důležité, že je ta kapitola uzavřená,“ řekl.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Želechovice měly nárok na 2,5 procent zlínského majetku

Želechovice nad Dřevnicí získaly i podíly ve společnostech Vodovody a kanalizace Zlín a také v Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice (DSZO), která zajišťuje městskou hromadnou dopravu ve zlínské aglomeraci. Zástupci obou obcí dnes podepsali dohodu, na základě které vzniká společný obchodní podíl Zlína a Želechovic v DSZO. Výkonem práv je ale pověřen Zlín.

Dohoda o majetkovém vypořádání se nerodila lehce. Ze zákona se Zlín se Želechovicemi měl podělit v poměru 97,5:2,5 procentům. Zlín dlouho nechtěl přistoupit na nároky Želechovic, ty zase ze svých požadavků nehodlaly ustoupit. Vypadalo to, že celá věc skončí u soudů. Vše prolomila až červnová schůzka Janečky a Špendlíka.

„Probíhalo testování obou stran, na co jsou ochotny přistoupit, ale i jakési zjišťování stavu majetku, na který si budeme činit nárok. S právními zástupci jsme také diskutovali jeho vymahatelnost u případného soudu. V každém případě jsme měli jasně stanovenou hranici, pod kterou nepůjdeme,“ přiblížil Špendlík.

Vydáno pod