Pod Zelným trhem finišují práce na podzemním labyrintu

Brno- Nová turistická atrakce Brna je těsně před dokončením. V podzemí pod Zelným trhem stavbaři dodělávají poslední práce na labyrintu chodeb a sklepení, kam chce město už od příštího roku lákat turisty.

Jednotlivé historické sklepy, které dřív byly jen těžko přístupné , už jsou propojeny novými chodbami. Pokračuje se s vyzdíváním, doplňují se chybějící cihly, dodělávají podlahy a dokončuje elektroinstalace. Téměř hotový je také už vstup do podzemních prostor budovaný v jednom z domů ve spodní části náměstí. Stavební práce by měly skončit 30. září. Pak se teprve začnou vybavovat interiéry. Sklípky domů, které na rynku už dávno nestojí, se znovu promění třeba v alchymistickou dílnu, spižírnu, vinný sklep, středověkou krčmu nebo mučírnu s replikou pranýře. Otevřít labyrint naplno pro turisty plánuje město od dubna příštího roku. Na radnici ale ještě uvažují, že načas pustí návštěvníky už letos na podzim, aby si mohli prohlédnout už hotové chodby ještě než je zaplní dobové dekorace.

Ještě dřív než labyrint pod Zelným trhem se chystá radnice zpřístupnit zrekonstruovaný středověký sklep mincmistra Bruna pod Dominikánským náměstím. Tam se turisté podívají už letos na podzim. V plánu je i dobudování vstupu do kostnice pod svatojakubským chrámem. Celkem mají práce v brněnském podzemí vyjít na 93 milionů korun, ze dvou třetin je hradí Evropská unie.

Prohlídka dokončovaného labyrintu s Alešem Svobodou, odborníkem na brněnské podzemí (zdroj: ČT24)