Poslední zkoušky Tarji Turunen před vystoupením ve Vizovicích

Vizovice -  Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů si zahraje na rockovém festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Doprovodí totiž hvězdu finské metalové scény a bývalou zpěvačku slavných Nightwish, Tarju Turunen, která bude ve Vizovicích spolu s americkou kapelou Manowar patřit k lákadlům jednoho z našich největších open-air festivalů.

Ačkoliv je tvrdá metalová muzika s klasickými tóny smyčcových nástrojů na první pohled neslučitelná, ve skutečnosti jde o zajímavou kombinaci, která hudbu Seveřanů oživila.

Přípravy na společné vystoupení trvaly přibližně rok. Ta hlavní a vůbec poslední zkouška se uskutečnila dnes ve zlínském Domě umění: „Je to vždycky těžké dát to dohromady. Mezi kapelou, filharmonií a mnou je vždy spousta technických záležitostí. Ale hrají velmi dobře, ostře. Mám z toho dobrý pocit,“ přiblížila vzájemnou souhru finská „metalová princezna“, jak se Tarji mezi muzikanty přezdívá.

Zkouška Tarji Turunen a zlínského orchestru (zdroj: ČT24)

Možnost zahrát si s ní a její kapelou vítají i samotní členové symfonického orchestru: „Je to pro nás zpestření. A díky spojení s festivalem uslyší filharmonii i publikum, které by možná na klasické koncerty nepřišlo,“ dodal manažer zlínské filharmonie, Tomáš Gregůrek. Tarja chystá pro návštěvníky vizovického festivalu také jedno velké překvapení. Zazpívá totiž slavnou árii z Dvořákovy Rusalky, navíc v češtině.