Ve Valticích začal Salon vín, vybere se 100 nejlepších vzorků Česka

Valtice - Začíná několikadenní výběr těch nejlepších vín z celé republiky roku 2009/10. Do desátého ročníku Salonu vín, v němž se vybere stovka těch nejlahodnějších moků, se letos přihlásil rekordní počet 96 vinařských firem s 520 vzorky. „Nálepka“ oceněného v této prestižní soutěži soutěže zajistí majiteli vína reklamu a dobrý odbyt. Novinkou letošního ročníku je dvoukolové klání, aby dostalo šanci více uchazečů. V druhém kole padne z úst sommeliérů konečný verdikt a stovka nejlepších s prestižním ohodnocením může ke svým spotřebitelům.

Salon vín je přestižní akce, která dává statut těm nejlepším vínům z České produkce. Než ji ale konkrétní výrobek získá, musí projít ústy mnoha degustátorů. Tisíce různých vzorků nejdříve prosely menší soutěže, od oblastních koštů až po ty krajské. Jen pět set dvacet oceněných vzorků, které vzešly z nominačních klání, však mohly jejich výrobci přihlásit do Salonu vín. „Hranice pro to, aby se víno dostalo do Salonu vín, je čím dál tím vyšší. Jestliže před čtyřmi pěti lety stačilo ve stobodové stupnici pro hodnocení, aby víno mělo 80 tak dnes musí mít 83,84,“ uvedl Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Novinka: výběr ve dvou kolech

Pavel Krška o Salonu vín ve Valticích (zdroj: ČT24)

Letošní novinka, druhé kolo degustace, vyhnalo porotce z uzavřených boxů ke společnému stolu. Po oznámkování vzorku a zanesení hodnot do databáze mohou svoje verdikty konfrontovat. A rozhodně se shodují.
„Jsou vybrány tak výborné vzorky, že můžu sdělit po té první polovině, kterou jsme zatím stihli, že degustátoři se shodují až překvapivě často,“ pronesl při ochutnávce například předseda komise Josef Balík z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

Vinaři čekají na verdikt

K tém, kteří netrpělive čekají, jak „dopadnou“, patří například bořetičtí vinaři z firmy Jedlička Novák. O známku národního salónu soutěží i dvaadvacet jejich vín. „Budeme velice rádi, pokud se nám do národního salónu dostanou jedno, dvě vína, protože i to nám dělá velkou reklamu,“ prohlásil Stanislav Novák.

V loňském roce usilovali o zařazení do salonu 109 vinařských firem se 485 vzorky. Mezi stovkou vybraných vín dominovaly odrůdy Chardonnay a Ryzlink rýnský. Mezi červenými uspěly nejčastěji Frankovka, Dornfelder a Svatovavřinecké. Letošní vítězná vína vystřídají loňská v zámeckém sklepení do konce února. Veřejná ochutnávka však bude dřív. Již tuto sobotu, den po vyhlášení výsledků.