Kometa proti Litvínovu dotahovala marně

Brno - Hokejisté Komety Brno prohráli ve 23. kole extraligy s Litvínovem 2:3 a ukončili svou sérii šesti vítězných zápasů s plným bodovým ziskem na domácím ledě. Litvínov proměnil dvě přesilovky a k vítězství mu výrazně pomohl Martin Ručinský, který vstřelil jednu branku a připsal si dvě asistence. Z devíti zápasů pod vedením nového kouče Rulíka Litvínov v osmi bodoval a připsal si už 18 bodů.

Litvínov se dokonale připravil na očekávanou nátlakovou hru Komety, kterou v domácím prostředí drtí své protivníky. Svou taktiku postavili hosté na precizním bránění středního pásma, ve kterém utěsnili prostor a neumožnili soupeři prosadit se kombinační souhrou. Brňany očividně hosté zaskočili, jejich souhra byla hodně kostrbatá a po nepřesných přihrávkách ztráceli kotouč.

Rozhovor s Martinem Ručinským a Peterem Jánským (zdroj: ČT24)

Z toho pramenila nervozita, která se odrazila také ve dvou hrách v oslabení po vyhození puku za mantinel. Hned první přesilovku Litvínov využil a Ručinský dostal Severočechy po chybě soupeře v rozehrávce do vedení. Domácí zadáci se nestačili zformovat, zkušený Ručinský využil volnou cestu k brance a střelou k tyči skóroval. Nabídku ke zvýšení náskoku při 80 sekund dlouhé přesilovce pět na tři už ale Litvínov nevyužil.

Sestřih a ohlasy utkání Brno - Litvínov (zdroj: ČT24)

Při početní výhodě ve druhé třetině ale Litvínov inkasoval. Na útočné modré čáře sebral Tomáš Svoboda kotouč Ručinskému a po sólovém útoku překonal blafákem brankáře Francouze. Po vyrovnávací brance na chvíli Kometa ožila. Ovšem hned při další přesilovce zkušený Ručinský svou chybu napravil, když jeho akci zakončil Jánský druhým gólem. Brňané zvýšili tlak a o minutu později ve skrumáži brankář neudržel kotouč a z brankové čáry jej doklepl do sítě Jan Hruška.

Rozhovor s Tomášem Svobodou a Michalem Kempným (zdroj: ČT24)

O další minutu později ale po zmatku v domácí obraně Hübl pohotově vrátil zpět svému týmu jednogólový náskok. Navzdory snaze se už Brňanům potřetí srovnat skóre nepodařilo a nepomohla v závěru ani hra bez brankáře. Litvínov s pozorně chytajícím Francouzem si pozornou defenzívou vítězství pohlídal.

HC Kometa Brno - HC Verva Litvínov 2:3 (0:1, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. T. Svoboda, 33. J. Hruška (Němec) - 5. Ručinský, 32. Jánský (Ručinský, Hübl), 34. Hübl (Ručinský). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Pešina - Barvíř, Lhotský. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 7029.

Brno: Čiliak - D. Nosek, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka, Dujsík - H. Zohorna, L. Čermák, Holec - T. Svoboda, Němec, J. Káňa II - Dočekal, J. Hruška, Burian - Jenyš, Koreis, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Litvínov: Francouz - Stříteský, Zeman, Gula, Šlégr, Posmyk, Kousalík - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Ručinský - Rosa, Piroš, J. Černý - Majdan, Jurčík, Trávníček. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Vladimír Kýhos (Brno): „Před zápasem jsme upozorňovali hráče na naše horší první třetiny. Do zápasu jsme přesto nevstoupili dobře. Nenahráli jsme si a měli málo pohybu. Myslím, že jsme dobře nebruslili. Dostali jsme dva góly v oslabení. Dvakrát jsme přitom měli puk na hokejce, nevyhodili jej, ale nahráli soupeři. Důležité bylo, že jsme ustáli dlouhou přesilovku Litvínova pět na tři a zůstali jsme v zápase. Chybou bylo, že po každém našem gólu jsme rychle inkasovali. To z mého pohledu rozhodlo o osudu zápasu. Výsledek si už Litvínov v poslední třetině pohlídal.“

Miloslav Hořava (Litvínov): „Celý zápas jsme byli pod tlakem Brna, které hrálo výborně. Domácí dobře bruslili a dohrávali souboje. Měli hromadu šancí. My jsme měli vynikajícího brankáře Francouze a přiklonilo se k nám i štěstí při využívání šancí. Musím pochválit naše hráče za bojovný výkon. Dali jsme dva góly v přesilovce. Podali jsme týmový výkon. Jsme strašně rádi, že se nám podařilo vyhrát.“

Vydáno pod