Jihlava utrácela za mladíky. Začne proti favoritovi

Jihlava - Z regionálních týmu vstoupí do nového prvoligového ročníku jako poslední Vysočina Jihlava. Tu v neděli čeká těžký domácí zápas proti Spartě, kterou letos bookmakeři favorizují na mistrovský titul. Obavy o prvoligovou příslušnost si Vysočina ani ve druhé sezóně mezi elitou nepřipouští.

Fotbalisté Jihlavy se chtějí v nové sezoně první ligy vyhnout sestupovým bojům a držet se v klidném středu tabulky, aby měl trenér František Komňacký podmínky pro rozvoj mladých hráčů. Pomoci k tomu mají i posily, za které vedení Vysočiny zaplatilo nejvíce peněz ve své historii.

Jihlava v minulé sezoně skončila desátá, letos by své umístění chtěla vylepšit. „Vysočina chce především dlouhodobě působit v první lize a rok od roku se umísťovat výše než v předchozí sezoně. To asi jasně deklaruje náš cíl,“ řekl ředitel klubu Zdeněk Tulis.

Rozhovor s ředitelem klubu Zdeňkem Tulisem (zdroj: ČT24)

„Loni byla cílem záchrana, nyní na sebe musíme být přísnější. Chceme hrát ve středu tabulky, abychom se stabilizovali a nemuseli na záchranu myslet. Nechceme tolik remíz jako v minulé sezoně, abychom se nedostali do problémů. Víme, že druhý rok bývá těžší, ale věříme, že to nebude náš případ, a že mužstvo nenecháme zlenivět,“ dodal trenér Komňacký.

Rozhovor s kapitánem Lukášem Vaculíkem (zdroj: ČT24)

Dalším cílem je práce s talentovanými hráči. „Kádr má perspektivu. Mladí by vedle našich zkušených matadorů měli vyrůst v hráče, kteří v budoucnu budou dělat kvalitu,“ řekl Komňacký, který si pochvaluje i posily.

Těmi nejvýraznějšími jsou Vojtěch Přeučil z Dukly, Marek Jungr z Teplic a Adam Jánoš ze Sparty, který přišel na hostování. Vysočina dále přivedla Jana Mikulu ze Slavie, Jakuba Teplého z Frýdku Místku a Matúše Marcina z Prešova. Kádr naopak opustil z opor jen Tomáš Rada.

Změny v kádru Jihlavy

Přišli: Jan Mikula (Slavia H), Vojtěch Přeučil (Dukla), Adam Jánoš (Sparta H), Jakub Teplý (Frýdek-Místek), Matúš Marcin (Prešov).

Odešli: Tomáš Rada (Sivasspor NH), Václav Vašíček, Václav Tomeček (oba Olomouc NH), David Vaněček (Plzeň NH), Tomáš Sedláček, Dalibor Rožník, Igor Obert, Peter Čvirik (hledají si angažmá).

„Přišli mladí talentovaní hráči, kteří mohou profitovat z toho, že je povede velmi zkušený trenér Komňacký. Nikdy v historii jsme neutratili tolik peněz jako nyní. Strategie je to správná a věříme, že z toho budeme profitovat,“ dodal Tulis.

Jedinou starostí je skutečnost, že po lednovém odchodu Stanislava Tecla do Plzně klub stále nenašel produktivního útočníka. Nyní je nejvážnějším kandidátem Přeučil. „V sedmi přípravných zápasech jsme dali osm gólů a to je málo. Nadále hledáme střelce. Přeučil s námi trénuje čtrnáct dní, takže těžko můžeme říci, že je to bombarďák, který nás vysvobodí a bude dávat góly, ale předpoklady pro to má. Až liga ukáže,“ řekl Komňacký.

Ten nadále počítá do branky se zkušeným Jaromírem Blažkem. „Ale jedním z jeho úkolů je, aby za sebe připravil náhradníka, který ho bude moci jednou zastoupit. Nejblíže k tomu bude mít Jan Hanuš, který dostane více prostoru, pokud nám to výsledky dovolí,“ dodal Komňacký.