Pelta chce Znojmo v Gambrinus lize

Znojmo - Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta podpoří úsilí fotbalistů 1. SC Znojmo hrát první ligu. V příštím týdnu chce svolat mimořádné ligové shromáždění. „Naším cílem je preferovat sportovní hledisko, Znojmo si postup vybojovalo. Nyní je potřeba v co nejkratší době stanovit podmínky,“ řekl Pelta po jednání na znojemském stadionu s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem a znojemským starostou Vlastimilem Gabrhelem.

Znojmo si letos poprvé v historii vybojovalo postup do nejvyšší soutěže, licenci pro první ligu ale nedostalo. Hlavním problémem je stav stadionu. Uvolnění peněz na jeho rekonstrukci město podmiňovalo tím, že na něm bude Znojmo hrát domácí zápasy od prvního kola Gambrinus ligy. To však ostatní prvoligové kluby odmítly. Znojmo zatím ani nežádalo o licenci pro druhou ligu, protože stále doufá, že si zahraje nejvyšší soutěž.

Rozhovor s Miroslavem Peltou (zdroj: ČT24)

V co nejkratší době by měla začít rekonstrukce stadionu tak, aby odpovídal všem prvoligovým podmínkám. Po tu dobu by mohl v případě souhlasu ligového shromáždění hrát nováček soutěže své zápasy na hřištích soupeřů nebo na jiném stadionu, pravděpodobně v Brně.

Pelta prý ještě před ligovým shromážděním probere znojemský problém se zbývajícími prvoligovými a druholigovými kluby. Oslovila ho hlavně podpora ze strany jihomoravského hejtmana a městských zastupitelů.

Rozhovor s Otou Kohoutkem (zdroj: ČT24)

„Máme problémy, abychom měli profesionální kluby na úrovni první a druhé ligy. Znojmo je klub, jenž je schopen zabezpečit rozpočet v desítkách milionů korun. A hlavně je na jeho straně politická vůle města i kraje. Což mi například v Ústí nad Labem chybělo. Odjíždím s velkým optimismem,“ tvrdí Pelta, který na současném fotbalovém stánku ve Znojmě viděl hodně nedostatků.

Starosta Gabrhel už chystá všechny nezbytné kroky k získání potřebné projektové dokumentace. Záměr ještě musí odsouhlasit 18. června městské zastupitelstvo a o dva dny později i zasedání jihomoravských zastupitelů. Oba lídři jsou přesvědčeni, že projekt podpory fotbalového Znojma dostane zelenou.

Rozhovor s Michalem Haškem (zdroj: ČT24)

„Chceme, aby se prvoligové zápasy hrály ve Znojmě. I pokud vznikne nějaká dočasná úlitba. Důležité je, aby se ve Znojmě hrálo od poloviny sezony,“ poznamenal Gabrhel.

Podporu kraje slíbil jihomoravský hejtman Hašek. „Je to pro nás jednoznačně výzva. Máme zájem, aby se ve Znojmě hrála nejvyšší soutěž. Pokusíme se zapojit vícezdrojové financování,“ uvedl Hašek.