Brno i Prostějov ztratily pohárové zápasy až v tiebreaku

Brno, Kazaň – Letošní evropské premiéry příliš nevyšly tuzemským volejbalistkám. České šampionky z Prostějova nestačily v Lize mistryň na ruskou Kazaň a na půdě soupeře prohrály 2:3. Stejným rozdílem ztratily svůj úvodní zápas v poháru CEV i hráčky KP Brno.

Prostějovské volejbalistky vlétly do zápasu s Kazaní bez respektu a v prvním setu se rychle ujaly vedení i díky skvělému servisu Hrončekové. Rusky srovnaly krok až před koncem setu, dramatický závěr ale po radách trenéra Miroslava Čady zvládly lépe Hanačky v poměru 25:23, když proměnily hned první setbol.

Liga mistrů ve volejbalu - Dinamo Kazaň - VK Modřanská Prostějov

Druhou sadu už Prostějov zvládl vyhrát hlavně díky přesnému servisu a úspěšným blokům docela snadno s náskokem pěti bodů a schylovalo se k překvapení. To ale domácí hráčky nakonec nepřipustily. Svou hru výrazně zpřesnily, Modřanská chybovala hlavně na příjmu a v tiebreaku si nakonec vítězství, které už málem putovalo na Hanou, ruské družstvo podrželo doma. „Ještě za stavu 11:12 jsme měli šanci výsledek otočit. Ale musím uznat, že Kazaň byla v posledních třech setech lepší. Přesto jsem s výsledkem spokojený, uhráli jsme dva sety a vezeme si z Ruska do tabulky jeden bod,“ uvedl prostějovský trenér Čada.

Dynamo Kazaň – VK Prostějov 3:2 (-23, -20, 18, 15, 11)

Sestavy

Kazaň: Chrzanovska, Larson, Moroz, Gamova, Machno, Borisenko, libero Ulanova – Babešina, Kuzněcova

Prostějov: Horká, Hrončeková, Popovič, Velikiy, Monzoni, Smák, libero Chlumská – Soares, Kubínová, Tomášeková, Artmenko

Rozhodčí: Garthoff (Něm.), Melnyk (Ukr.), Diváci: 200,čas: 115 minut

Ivona Svobodníková a Ondřej Marek hodnotí zápas (zdroj: ČT24)

To brněnský trenér Ondřej Marek odhadoval šance svého týmu před zápasem s Mariborem na padesát procent a průběh byl skutečně vyrovnaný. Brno muselo v prvním setu dotahovat náskok Slovinek 5:0, když si Královopolanky neuměly poradit především se smečařkou Monikou Potokarovou. Nakonec ale brněnské družstvo sadu otočilo a zvítězilo těsným rozdílem 25:23. Druhý set se odehrál v režii hostujících hráček, které Královu Poli dovolily jen čtrnáct bodů, aby v následující sadě Královopolanky opět získaly vedení 25:18. „Hrajeme ve vlnách a to se nám nemůže stávat, protože dotahovat až osmibodový náskok soupeře je pak hrozně těžké. To, co jsme předvedly na začátku setů, bylo opravdu děsné,“ hledala chyby brněnská blokařka Ivona Svobodníková.

Slovinský tým ale ukázal, že čtvrté místo ve Středoevropské lize vloni nezískal náhodou. Poslední dva sety si dokázal díky lepšímu útoku a špatným blokům Brňanek pohlídat a Jihomoravanky tak stejně jako Prostějov prohrály úvodní zápas v tiebreaku 9:15. „My jsme nepodali adekvátní výkon a soupeř naprosto zaslouženě vyhrál. Holky se nedokázaly vyrovnat se servisem Mariboru, pak také tristní výkon Melichárkové a Staňkové jako krajních hráček na útoku, to všechno hrálo ve prospěch soupeře,“ zhodnotil zápas kouč Marek.

Další zápasy čekají obě družstva 7. prosince. Prostějov přivítá na domácí palubovce ve skupině C Ligy mistryň Curych. Brno se bude snažit vítězstvím v Mariboru dotáhnout klání do zlatého setu, který rozhodne o postupujícím do osmifinále.

VK KP Brno - Nova KBM Branik Maribor 2:3 (23,-14,18,-18,-9) 

Sestavy

VK KP Brno: Vincourová, Michaliková, Onderková, Staňková, Melichárková, Svobodníková. Libero: Tobiášová. Střídaly: Toufarová, Širůčková, Jiroušková, Melichárková

Nova KBM Branik Maribor: Milosavljevic, Ammerman, Pintaric, Planinsec, Potokar, Kaucic. Libero: Prokovic. Střídaly: Pehnek, Blagne

Rozhodčí: Sokolová (Pol.), Vlad (Rum.), Diváci: 500, čas: 130 min