Elia Cmíral dobyl Hollywood. Dokument o něm teď soutěží na Zlaté Praze

Životní osudy českého emigranta, hudebního skladatele Elii Cmírala, mapuje dokument Petra Kaňky natočený v brněnském studiu České televize. Film o umělci, který svoji hudební kariéru spojil s filmovou tvorbou, nyní soutěží na 51. ročníku mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha.

Jeho hudba doprovází řadu hollywoodských filmů. Spolupracuje s mnoha světovými producenty, režiséry a herci. V roce 2010 kývl na nabídku Juraje Herze a složil hudbu k jeho Habermannovu mlýnu. Dnes 64letý Elia Cmíral zanedlouho přijede do Prahy, aby se 5. října 2014 osobně zúčastnil festivalové projekce dokumentu, který s ním natočil Petr Kaňka.

Kulturní dokument s obyčejným názvem Elia Cmíral – Part 1 odráží neobyčejné životní osudy skladatele v konfrontaci dvou odlišných světů. Prvním z nich je minulost spjatá s tehdejším Československem, tím druhým pak život po usazení se v USA. Příběh zároveň vypráví o cestě životem a jejím osobitém hledání. Na tvůrčích počinech se prolíná otázka lidské píle a talentu s životními sny.

„Elia mě zaujal. Především opravdovostí přístupu ke kreaci, otevřeností, houževnatostí a těžko definovatelným šarmem,“ uvedl po návratu z natáčení v USA scenárista a režisér Petr Kaňka. Hudební kariéru skladatele sledovali tvůrci filmu prostřednictvím výpovědí amerických filmových producentů. „Podařilo se nám natočit rozhovory klíčových osobností, které stály za úspěchem Cmírala v Hollywoodu,“uvádí dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje:„Například skladatele filmové hudby Christophera Younga, filmového producenta Franka Mancuso Jr. či hudebního producenta Michaela Sandovala.“

Moravský rodák Elia Cmíral vystudoval Pražskou konzervatoř, v 80. letech působil ve Švédsku, později se přestěhoval do USA. Prvním americkým snímkem, ke kterému složil hudbu, je film Apartmá nula s Colinem Firthem. V roce 1998 vyhrál Movieline Young Hollywood Award za nejlepší soundtrack. Podílel se na úspěšném snímku Ronin Johna Frankenheimera, skládal pro Bojiště Země s Johnem Travoltou a mnoho dalších snímků, především hororů a thrillerů. Je také jedním z 25 skladatelů, kteří složili Symphony of Hope na pomoc obyvatelům Haity po ničivém zemětřesení.

Festival Zlatá Praha se letos koná po jednapadesáté v termínu 5.–8. října 2014. Tento jedinečný mezinárodní festival, který pořádá Česká televize spolu s EBU a IMZ, prezentuje nejlepší televizní hudební a taneční pořady a filmy všech žánrů. Prestižní mezinárodní soutěž je doplněna videotékou, premiérovými projekcemi, workshopy a závěrečným slavnostním předáváním cen.

Vydáno pod