Novoměstský hrnec smíchu ocenil Osmy a další filmy České televize

Šestatřicátý ročník festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu  2014, který se uskutečnil od 8. do 14. června v Novém Městě nad Metují, ovládly filmy České televize. Ta kromě ceny za nejlepší studentské dílo posbírala všechna ocenění.

Hlavní cenu festivalu Zlatý prim za nejlepší televizní komedii získal nový film Jiřího Stracha Osmy. Představitelé dvou hlavních rolí v tomto úsměvném příběhu z doby normalizace Zuzana Stivínová a Ivan Trojan si odvážejí ocenění za nejlepší mužský a ženský herecký výkon.

Osmy natočil režisér Jiří Strach v brněnském studiu České televize podle scénáře Marka Epsteina. Příběh úředníka, který v opilosti podepíše Chartu 77 a odstartuje tak den plný pohrom, označuje za černou komedii, u které se divák baví a zároveň je i dojatý. „Ale to už je takovým specifikem scénářů Marka Epsteina, že ze zdánlivé lehkosti situací a vtipnosti dialogu najednou zamrazí hloubkou a tíhou tématu, který nutí přemýšlet,“ říká Jiří Strach a dodává: „Jeho texty umějí zamířit do terče tragikomedie velmi přesně. Nepotřebuje velkofilmovou exhibici, stačí mu pár komorních tahů štětcem, aby vystihl tu pravou podstatu.“

„Je skvělé sledovat, jak se opakovaně potvrzuje, že Česká televize dokáže točit televizní filmy, které diváky opravdu baví a kvalitou si v ničem nezadají s tím, na co lidé chodí do kina,“ zamýšlí se nad festivalovými úspěchy kreativní producent ČT David Ziegelbauer, v jehož tvůrčí producentské skupině Osmy vznikly. „Věřím, že tento náš příběh opravdového zbabělce, který proti své vůli zbabělcem být přestane, bude diváky bavit a současně každému z nás trochu sáhne do svědomí.“

Úspěšný byl v Novém Městě nad Metují také koprodukční snímek ČT Revival Alice Nelis. Stal se nejlepší filmovou komedii a odváží si ceny za nejlepší scénář a režii. U debutu Ondřeje Sokola Krásno porotu zaujala kamera a krátkometrážní film Karla Janáka Velká obrázková loupež dokonce porazil oblíbené a úspěšné TV komedie. Cena Herecké asociace pro televizní objev roku patří Sabině Rojkové za roli Klárky ve dvojdílném filmu Jiřího Svobody Poslední cyklista.

Vydáno pod