Mohylu míru ozdobí replika slavného obrazu s Napoleonem

Brno - Historickou expozici o bitvě tří císařů na Mohyle míru brzy ozdobí replika známého obrazu Francoise Gérarda Napoleon v korunovačním rouchu. Jeho originál je vystaven v zámku Fontainebleau u Paříže. Po třech letech prací nyní repliku dokončuje restaurátorka Monika Hadová. Obraz bude příští středu zarámován a představen v Brně.

„Ten obraz mi v podstatě sebral tři roky života – pracovala jsem na něm soboty, neděle, volné dny, protože to dílo je trochu větší, než normální obrázek,“ řekla o rozměrném platně s nadsázkou autorka repliky Monika Hadová. Při malování měla k dispozici pouze obrázky z internetu a knih.

Dílo z počátku 19. století zachycuje francouzského císaře s vladařskou korunou a v panovnickém rouchu. Známy jsou zatím jen tři jeho kopie, které jsou vystaveny ve Versailles, Berlíně a ve Vídni. Právě podle posledního z nich byla vytvořena kopie pro Mohylu míru připomínající 40 tisíc obětí bitvy u Slavkova.

Obraz bude příští středu zarámován v Místodržitelském paláci v Brně. Po setmění pak objekt osvětlí 208 svíček. Připomenou 19. listopad 1805, kdy Napoleon zavítal do Brna. Jeho obyvatelům bylo toho večera nařízeno, aby za oknem každého domu při této příležitosti zažehli alespoň dvě svíčky.

O obraze hovoří restaurátorka Monika Hadová (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek bude obraz přepraven na Mohylu míru. „Poveze ho povoz s koňmi, který budou doprovázet jezdci na koních v kostýmech francouzské císařské gardy,“ řekl jeden z tvůrců projektu Ivan Vystrčil.

Přírůstek do historické expozice na Mohyle míru tak budou moci vidět lidé, kteří se o prvním prosincovém víkendu chystají připomenout si bitvu u Slavkova, v níž Napoleon díky své geniální vojenské taktice porazil početnější rakouské a ruské šiky. Boje tam v tuto dobu každoročně tisícovkám návštěvníků připomínají členové klubů vojenské historie.

Vydáno pod