Vánoční atmosféru přinesou na Špilberk Ladovy obrázky

Brno – Hrad Špilberk bude v předvánočním čase patřit jednomu z našich nejznámějších malířů a kreslířů. Výstavní prostory brněnské dominanty zaplní na sto padesát tradičních obrázků Josefa Lady, děti si budou moct pohrát i s dobovými hračkami. Ladovské výjevy tak na Špilberku vyčarují předvánoční pohodu. Výstava začíná zítra a potrvá až do ledna příštího roku.

Celoživotní dílo Josefa Lady čítá na patnáct tisíc kreseb a čtyři stovky obrazů. Na výstavě na brněnském Špilberku bude k vidění 150 kreseb, které si organizátoři vypůjčili z třiadvaceti knížek. „Vybrali jsme pouze jeho knižní ilustrace. Jsou tu například obrázky k Erbenovým pohádkám nebo Ezopovým bajkám,“ uvedla kurátorka výstavy Jana Svobodová.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Lada kreslil své vzpomínky na dětství v Hrusicích, do kreseb promítal i své představy o idylickém venkově. Jeho obrázky jsou plné laskavého humoru a nadsázky, s nimiž zachycoval lidové zvyky, slavnosti i dětské hry. Do jeho tvorby neodmyslitelně patří i kresby ze zimního období. Typická „ladovská zima“ tak na Špilberk přivane vánoční atmosféru.

„Vánoční výstavy jsou zaměřené na ilustrace pro děti. Protože Lada byl i karikaturista, tak tu máme i malou ukázku několika obrázků z časopisů Kvítko z čertovy zahrádky,“ naznačila Svobodová. Originály knižních ilustrací doplní například i Ladova chaloupka, kde se menší návštěvníci dozví, jak lidé na venkově dříve slavili Vánoce.

Na brněnskou výstavu zavítal i vnuk slavného malíře, který rovněž nese jméno svého dědečka, Josef Lada. „Stará se o dědečkův odkaz. Jeho maminka, Alena Ladová, i malovala. Vycházela ze stylu svého otce a vydávala knížky. Na této výstavě ale zastoupené nejsou,“ přiznala Svobodová.

„Mám velice rád ilustrace k Nezbedným pohádkám,“ prozradil své oblíbené dědečkovo dílo Josef Lada. Sám spravuje pozůstalost slavného malíře a kreslíře. Pomáhá také určovat plagiátory. „Když se objeví nový obraz nebo nová varianta, kterou nejde s ničím porovnat, tak je bohužel v dnešní době velice těžké pravost určit,“ připustil Ladův vnuk.

Obrázky a knížky, ale i zabíjačka

K výstavě patří také bohatý doprovodný program. Malí návštěvníci si budou moct vyzkoušet dobové hračky ze sbírky Milady Kollárové, nebo si na vlastní oči prohlédnout staré knížky Josefa Lady, které zapůjčila Knihovna Jiřího Mahena. Organizátoři přichystali i akce pro mateřské a základní školy. Na sobotu 7. prosince pak připravili speciální mikulášskou zabíjačku – přesně takovou, jakou lidé znají z Ladových obrázků.

Historické hračky ze sbírky Milady Kollárové
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Výstava kreseb Josefa Lady bude k vidění od 14. listopadu až do 26. ledna příštího roku ve druhém patře západního křídla hradu Špilberk. Lidé si budou moct koupit i Ladovy pohlednice a knížky, k dostání budou také kalendáře nebo omalovánky. Výstavu připravilo Muzeum města Brna. 

Josef Lada

Slavný kreslíř se narodil 17. prosince 1887 v Hrusicích ve středních Čechách. Začínal jako malíř pokojů a divadelních dekorací, vyučil se na knihaře a v kresbě byl samoukem. Proslul osobitým stylem – jeho postavy byly zaoblené, kreslil s výraznou linkou. Chybělo mu prostorové vidění – jako nemluvně si totiž poranil oko.

Působil jako karikaturista v časopisech, ilustroval Švejka nebo Erbenovy a Drdovy pohádky. Sám také několik pohádek napsal, třeba tu o kocourovi Mikešovi. Byl autorem scén, výprav a kostýmů mnoha představení Národního divadla, byl také hlavním výtvarníkem dodnes oblíbené pohádky Hrátky s čertem.

V roce 1947 obdržel titul národní umělec. Zemřel 14. prosince roku 1957. Jeho kraj mohou dnes lidé poznávat díky dvěma naučným stezkám – Cesta kocoura Mikeše a Pohádkové Hrusice.

Zdroj: Wikipedia