Tři tisícovky vánočních ozdob zaplnily muzeum

Brno - Křehkou krásu Vánoc v podobě skleněných ozdob nabízí malým i velkým návštěvníkům nová výstava Moravského zemského muzea v Brně. Ve zdejším Paláci šlechtičen lze obdivovat téměř tři tisícovky dekorací všemožných barev a tvarů. Nová expozice, která potrvá až do konce února, nese název Skleněná krása aneb Historie nejen vánočních ozdob.

„Jde o další v řadě výstav, které představují tradiční tuzemská řemesla, a zároveň o příspěvek muzea k tradiční vánoční atmosféře ve městě,“ sdělila mluvčí muzea Eva Pánková. Expozice je sice určena hlavně dětem, ale podle kurátorů se potěší i dospělí. Výrobu ozdob si malí návštěvníci vyzkoušejí v tvůrčích dílnách. Další zajímavé výtvarné činnosti pak mohou vyzkoušet v sobotních výtvarných workshopech, kde se budou postupně učit vyrábět další typy ozdob a dekorací se zimní a od února 2012 i s jarní tematikou. První sobotní doprovodný program je připraven na 19. listopad, tradiční velkou vánoční dílnu pak pracovnice Dětského muzea připravují na pátek 9. prosince 2011.

„Tématem výstavy jsou tradice a současnost českých skleněných ručně vyráběných vánočních ozdob, které se za poslední více než jedno a půl století proslavily po celém světě,“ poznamenala kurátorka Monika Olešovská. Větší část exponátů zapůjčilo do Brna Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Další poskytli soukromí sběratelé a výrobci, například Ozdoba CZ ze Dvora Králové nad Labem, Slezská tvorba z Opavy, Ornex z Jablonce nad Nisou a firma Rautis z Poniklé na Semilsku.

  • Skleněné ozdoby měly nejrůznější tvary zdroj: www.mzm.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2995/299476.jpg
  • Takto vypadá vánoční stromek dnes zdroj: www.mzm.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2995/299478.jpg
  • Ozdoby z drobných skleněných kuliček zdroj: www.mzm.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2995/299477.jpg
  • Nejen koula, ale i figurky ze skla najdete na vánočním stromku zdroj: www.mzm.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2995/299475.jpg
  • I ozdoby podléhají módním trendům zdroj: www.mzm.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2995/299474.jpg

Výstava představuje široké spektrum technik výroby skleněných ozdob. Jde například o ozdoby foukané z volné ruky a do forem, perličkové a balotinové ozdoby. Expozici doplňují ukázky ozdob z různých jiných materiálů, například papíru, perníku, slámy, háčkovaného textilu a těsta. Nejstarší vystavená ozdoba pochází z roku 1910.

„Nechybí ani tvary muchomůrek, které jsou ryze českým prototypem,“ doplnila druhá autorka Marcela Červinková. Obě kurátorky také upozorňují, že ve výstavě je možné zalistovat letošním nabídkovým katalogem vánočních ozdob a zjistit letošní trendy ve výzdobě nejen vánočních stromečků. Podle obou zaměstnankyň muzea převládají pastelové barvy, módní je podle výrobců třeba růžová a tyrkysová.

Malý soubor tvoří ozdoby a dekorace českých výrobců a výtvarníků s jarní a velikonoční tematikou. Zajímavým doplňkem k tematice skla jako materiálu je ukázka prací ze studentské soutěže odborných sklářských škol „Mistr křišťálu 2010“ na téma Skleněné vánoční ozdoby - minulost, současnost, vize.

Vánoční stromky Češi zdobí více než 160 let

Výroba vánočních ozdob se v Česku datuje zhruba od poloviny 19. století, kdy z Německa do českých domácností pronikla tradice zdobení stromku. Jako tvůrci krásných ozdob prosluli třeba skláři z Jizerských hor a Podkrkonoší. Brzy se jejich skleněné výtvory staly žádaným artiklem i v zahraničí. A jak dodává Olešovská: „Tradiční české skleněné vánoční ozdoby se podle způsobu výroby a použitého materiálu dělí na tři typy – ručně foukané, z dutých perel a z perliček.“

Skleněné ozdoby se v Česku ručně vyrábějí i dodnes. „Bohužel tuzemské výrobce válcuje konkurence z Číny,“ doplnila Marcela Červinková. Šancí pro české výrobce je podle ní čistě zakázková výroba. Na přání jsou schopni vyrobit ozdoby libovolného tvaru a dekoru.