Neúprosné statistiky: podívejte se, kolik u vás zemřelo lidí při nehodách

Jihomoravský a Zlínský kraj - Dopravní nehody ničí lidské životy, zdraví a majetek. Jejich příčiny jsou stále stejné: nepozornost, nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě, jízda pod vlivem alkoholu nebo jiných psychotropních látek, neznalost pravidel provozu či bezohlednost. Příčinou může být i špatný stav vozidel, kterých je v Česku stále ještě velké množství. A samozřejmě za ně často může i stav našich silnic. Policejní statistiky jsou v číslech neúprosné. Jak se počet dopravních nehod vyvíjel a proměnil za posledních deset let v Jihomoravském a Zlínském kraji, se nyní můžete podívat posunem na časové ose každé z šesti map. Po kliknutí na konkrétní region se otevře i vývojový graf.

Policejní statistiky o dopravních nehodách v posledních deseti letech ovlivnilo hned několik změn zákonů. V roce 2006 se například změnila povinnost hlásit nehodu policistovi až při vzniklé škodě nad 50 tisíc korun. Do té doby byla ohlašovací hranice nad 20 tisíci korunami. V roce 2009 pak stoupla z 50 tisíc korun na 100 tisíc. Hlášených nehod tak ubylo a policejní statistiky se tak „vylepšily“.

Mrtvých na silnicích ubylo, ještě v roce 2001 přitom byly statistiky alarmující. V České republice zemřelo kolem 1300 lidí. Z mapy jakoby zmizela jedna z větších vesnic.

Léčba těžce zraněných stojí daňové poplatníky stamiliony ročně. Podle traumatologů by přitom bylo lepší tyto peníze investovat do preventivních dopravních opatření, jakými jsou například kruhové objezdy, obchvaty obcí nebo třeba celonárodní masivní kampaň, která by naučila občany nehazardovat. Ve Švédsku se to podařilo v osmdesátých letech, většina traumatologických center mohla být zrušena.

Za úbytek smrtelných nehod v posledních deseti letech může také obměna vozového parku. Koupit si nové či jen několik let staré auto už není pro většinu lidí problém. Počet lehce zraněných osob je v porovnání od roku 1990 2. nejnižší (po roce 2010, kdy policie evidovala na území republiky 21 610 lehce zraněných osob); nejvíce lehce zraněných osob bylo v roce 1996 – 31 296.

Že za značné množství nehod může alkohol, je asi zbytečné říkat. Umírají při nich ale mnohdy děti. Nejvyšší podíl těchto nehod byl na území Zlínského kraje.

Na železničních přejezdech umírají nepozorní řidiči aut. Loni jich zavinili v celé republice celkem 189. To je sice nejméně od vzniku Drážní inspekce v roce 2003, zemřelo při nich ale 33 lidí.