Oceán je zamořený mikroplasty. Vědci je našli i v odlehlých vodách

Námořníci během několik měsíců trvající cesty napříč světovými oceány našli mikroplasty ve všech vzorcích vody, které testovali. V některých oblastech byla koncentrace až osmnáctkrát vyšší než při jejich poslední plavbě v rámci závodu Ocean race v roce 2018. Vědci z britského Národního oceánografického centra (NOC) ve vzorcích naměřili až 1884 částic na metr krychlový vody.

„Je opravdu znepokojivé, že jsme našli mikroplasty ve všech vzorcích, při pobřeží i daleko na širém oceánu,“ upozornila vědkyně Victoria Fulferová z americké univerzity Rhode Island, která v současnosti působí v NOC. „Letos jsme pozorovali výrazně vyšší koncentraci, což může být známkou rostoucího znečištění, ale může to mít spojitost i s vyšší citlivostí naší analýzy,“ dodala.

Ocean race je etapový vytrvalostní závod týmů, který trvá několik měsíců. Posádky lodí nabíraly vzorky mořské vody během prvních tří etap závodu mezi lednem a červencem. Filtry na lodích dokážou zachytit částice o velikosti 0,03 až pět milimetrů. Vzorky se denně posílají do NOC na analýzu.

  • Mikroplasty je obecné označení užívané pro různorodé úlomky plastů o velikosti od 100 nanometrů až po pět milimetrů, které se vyskytují ve vodě, v půdě i ve vzduchu jako součást jejich znečištění.
  • Mikroplasty tvoří směs vláken, kuliček či zlomků nepravidelného tvaru, z nichž část je záměrně v takové podobě vyráběna (primární mikroplasty), ale většina vzniká postupným nalámáním, fragmentací větších kusů plastů (sekundární mikroplasty). Tyto mikroplasty se posléze hromadí v oceánech.
  • Nanoplasty jsou těmi nejmenšími druhy mikroplastů, jedná se o částice menší než 20 mikrometrů. Existuje řada podezření, že právě ony mohou působit nejhorší škody kvůli schopnosti pronikat různými biologickými bariérami.

Lodě pluly vodami jižního Tichého, Indického i Atlantského oceánu, tedy ve vodních plochách nejodlehlejších od lidské civilizace, a mikroplasty našly i tam. Nejvyšší koncentrace byla v mořích poblíž městských oblastí u pobřeží Jihoafrické republiky, kde ke hromadění mikroplastů přispívají mořské proudy. Loni zde vědci naměřili zhruba 800 až 1700 částic na metr krychlový, zatímco před pěti lety to bylo 50 až 100 částic na metr krychlový.

V nejodlehlejším bodě plavby, kterým byl tichomořský Point Nemo vzdálený od pobřeží 2688 kilometrů, se našlo 320 částic mikroplastů na metr krychlový. Při předchozím měření jich tam bylo zhruba deset až čtyřicet.

Fulferovou znepokojila vysoká koncentrace mikroplastů v blízkosti pobřeží, protože v těchto vodách se loví ryby, a existuje tak velké riziko, že se mikroplasty dostanou do lidského těla.