Skotská seniorka necítí bolest. Vědci chtějí genetickou mutaci využít pro vývoj léčiv

Vědci popsali, jak je možné, že skotská seniorka je jedinou známou ženou na světě, která necítí bolest. Popsali, jak funguje její genetická mutace, a doufají, že výsledky jejich výzkumu povedou k novým lékům.

Jo Cameronová je na první pohled obyčejná pětasedmdesátiletá Britka. Žije nedaleko jezera Loch Ness a ráda chodí na procházky do přírody.

Před deseti lety se musela podrobit náročnější operaci kyčle a ruky. Zákrok byl složitý a bolestivý, pacientka měla brát léky proti bolesti i několik týdnů po něm. Ale nebrala je.

Přípravky lékařům vrátila s tím, že je nepotřebuje, protože žádnou bolest necítí. Zpočátku jí moc nevěřili, ale stačilo několik testů, aby se ukázalo, že mluví pravdu. Jo Cameronová disponuje schopností necítit bolest.

Jo Cameronová (úplně vlevo) s rodinou
Zdroj: Ucl.ac.uk

Kromě Cameronové se ví jen o jednom dalším člověku, který takovou vlastnost má. Vědci ji řadu let studovali, aby zjistili, co za ní stojí. Postupně se totiž ukázalo, že mutace, kterou Britka disponuje, jí dává i další výhody: rychleji se jí hojí zranění, a dokonce cítí méně strachu a úzkosti než jiní lidé.

Teď vědci z Kalifornské univerzity konečně popsali, na čem jsou biologické základy této vzácné genetické mutace založené.

Autoři věří, že objev změní svět

Studie vyšla v odborném žurnálu Brain. Badatelé v ní navázali na svoje dřívější výzkumy, v nichž popsali objev genu FAAH-OUT a vzácných mutací, které způsobují, že Jo Cameronová necítí prakticky žádnou bolest a téměř nepociťuje ani úzkost, ani strach. Na to přišli už před čtyřmi lety.

Teď už dokázali vysvětlit, jak mutace v genu FAAH-OUT „vypíná“ expresi genu FAAH a také další řetězové účinky na další molekulární dráhy spojené s hojením ran a náladou. Autoři studie věří, že jejich výsledky doslova změní svět. Chtěli by, aby se objev co nejdříve promítl do vývoje nových léčiv a otevřel nové cesty výzkumu v těchto oblastech. 

  • Exprese genu je proces, kterým je v genu uložená informace převedena v reálně existující buněčnou strukturu nebo funkci. 
  • Během tohoto procesu se podle určitého genu (sekvenci v molekule DNA) procesem transkripce syntetizuje mRNA a podle ní se pak procesem translace syntetizuje bílkovina.

Oblast genomu obsahující FAAH-OUT vědci dříve považovali za „odpadní“ DNA, která nemá žádnou funkci. Teď se ale zjistilo, že zprostředkovává expresi genu FAAH, o němž se ví, že má vliv na bolest, náladu, ale i paměť.

V této studii se tým z University College London snažil pochopit, jak FAAH-OUT funguje na molekulární úrovni, což je první krok k tomu, aby bylo možné jeho pozoruhodné vlastnosti využít pro praktické aplikace, například vývoj nových léčiv.

Zatím jen malý kout

Výzkum zahrnoval celou řadu přístupů, například experimenty s „genetickými nůžkami“ CRISPR-Cas9 na buněčných liniích, které napodobovaly účinek mutace na jiné geny, a také analýzu exprese genů s cílem zjistit, které z nich jsou aktivní v molekulárních drahách souvisejících s bolestí, náladou a hojením.

Tým zjistil, že FAAH-OUT řídí expresi FAAH. Když se v důsledku mutace, kterou nese Jo Cameronová, vypne, hladina aktivity enzymu FAAH se výrazně sníží.

Andrei Okorokov, který výzkum vedl, vysvětlil, proč jsou výsledky tak důležité: „Gen FAAH-OUT je jen jedním malým koutem obrovského kontinentu, který tato studie začala mapovat. Kromě molekulárního základu bezbolestnosti tyto výzkumy našly molekulární dráhy ovlivňující hojení ran a nálady, které jsou ovlivněny mutací FAAH-OUT. Jako vědci máme povinnost to zkoumat. Myslím si, že tyto výsledky budou mít důležité důsledky pro oblasti výzkumu, jako je hojení ran, deprese a další.“