ESA vypustila meteorologickou družici nové generace, zpřesní předpověď počasí

Studio 6: Nový meteosatelit míří na oběžnou dráhu (zdroj: ČT24)

Evropská kosmická agentura (ESA) vypustila do vesmíru meteorologickou družici MTG-I1 nové generace. Agentura uvádí, že tím zahájila novou éru předpovídání počasí. Družice je součástí systému tří satelitů, který bude poskytovat přesnější a rychlejší data. Obsahuje i přístroj na detekci blesků, což by mělo pomoci lépe předpovídat výskyt nebezpečných bouří.

Vypuštěn byl zatím první ze dvou satelitů MTG-I (The Meteosat Third Generation Imager), které mají zásadně proměnit krátkodobé předpovídání počasí v Evropě. Jde o první generaci satelitů výrazně pomáhajících při rané detekci a předpovídání rychle se tvořících prudkých bouří a obecně při předpovídání počasí a pozorování vývoje klimatu.

„Může snímat přesně to, co chce, tedy zemský disk, a nemusí snímat jen větší část vesmíru. Má lepší rozlišení, lepší frekvenci snímání a data, která z něj budeme mít, budou kvalitnější,“ přiblížil funkci satelitu ve vysílání Studia 6 Jindřich Šťástka, vedoucí družicového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu. „Bude mít i přístroj na detekci blesků, takže je to zase nový zdroj dat, který nám pomůže například nebezpečné konvektivní bouře lépe lokalizovat, monitorovat a na základě toho i předpovídat.“

Události ČT: Nová meteorologická stanice je ve vesmíru (zdroj: ČT24)

Druhý satelit, který bude vypuštěn, je podle něj víceméně stejný, jde opět o typ Imager. „Nicméně bude snímat v lepším režimu, tedy rychleji, a jen oblast Evropy. Tam budeme až na dvou a půl minutách, zatímco teď jsme na pěti minutách.“ Poslední typ je konstrukčně úplně nový. „Je to takzvaný Sounder a bude snímat teplotu či vlhkost vzduchu,“ dodal Šťástka. 

Podle ESA je vypuštěný satelit plodem dlouhodobého partnerství mezi ESA a EUMETSAT (Evropská organizace pro výzkum meteorologickými satelity).

„Tato třetí generace meteorologických satelitů nejen zajistí kontinuitu dat pro předpověď počasí z geostacionární dráhy v příštích dvou desetiletích, ale také umožňuje výrazné rozšíření současných schopností zobrazování a snímkování blesků téměř v reálném čase, což je nová schopnost evropských meteorologických satelitů,“ uvedla ESA. Celý systém MTG, který bude poskytovat data v dalších dvaceti letech, bude nakonec tvořit šest satelitů.

První snímek na jaře, data za tři čtvrtě roku

Z kosmodromu Kourou v jihoamerické Francouzské Guyaně satelit v úterý ve 21:30 SEČ vynesla raketa Ariane 5. Podle ESA se 34 minut po startu oddělil od rakety a pozemní středisko Malindi v Keni dostalo od MTG-I1 signál, že je v pořádku.

Během několika prvních oběhů kolem Země pozemní tým rozvinul solární panely satelitu a obrátil je ke Slunci. Následovat bude posunutí z původní geostacionární dráhy, která je výrazně eliptická, na konečnou oběžnou dráhu s pomocí série zážehů hlavního motoru. Tento proces má trvat zhruba pět dní.

Ještě nějakou dobu ale potrvá, než bude družice plně v provozu, upozornil Šťástka. První snímek pošle zařízení zřejmě na jaře, první operativní data ale budou mít meteorologové k dispozici za tři čtvrtě roku až jedenáct měsíců. 

MTG-I1 byl vynesen do kosmu společně s telekomunikačními družicemi Galaxy 35 a Galaxy 36 společnosti Intelsat. Dohromady vážily téměř jedenáct tun, což představuje téměř hmotnostní rekord pro náklady, které raketa Ariane 5 dopravila na přechodovou geostacionární dráhu.