NASA na podzim spustí tým, který bude zkoumat fenomén UFO

Americká kosmická agentura NASA oznámila v polovině června, že vytvořila nový vědecký tým, který by měl od podzimu začít detailně zkoumat neidentifikované letecké jevy (UAP). Jde o události na obloze, které nelze identifikovat jako letadla nebo známé přírodní jevy, obecně jsou známé i pod zkratkou UFO.

Badatelé se zaměří na identifikaci dostupných údajů, na to, jak nejlépe shromažďovat spolehlivé informace v budoucnosti a jak může NASA tato data využít k posunu vědeckého poznání kolem fenoménu UAP. Celkem by studie neměla stát víc než 100 tisíc dolarů.

„Vzhledem k omezenému počtu pozorování UAP je v současné době obtížné vyvozovat vědecké závěry o povaze těchto jevů,“ okomentovala projekt NASA. Neidentifikované jevy v atmosféře jsou ale podle ní zajímavé jak pro národní bezpečnost, tak i pro bezpečnost letectví. Zjištění, které jevy jsou přirozené, představuje první klíčový krok k jejich identifikaci nebo zmírnění. Právě bezpečnost letadel je jedním z hlavních cílů NASA.

Agentura v tiskovém prohlášení zdůraznila, že neexistují žádné důkazy, že by UAP byly mimozemského původu.

Věda může pomoci

„NASA věří, že věda má k dispozici dostatečně účinné nástroje a že je dokáže uplatnit i v tomto případě,“ řekl Thomas Zurbuchen, zástupce administrátora pro vědu v ústředí NASA. „Máme přístup k velkému množství pozorování Země z vesmíru – a to je životodárná síla vědeckého bádání. Máme k dispozici nástroje a tým, který nám může pomoci zlepšit naše chápání neznámého. To je samotná definice toho, co je věda.“

V USA už neidentifikované létající objekty zkoumalo více agentur. NASA ale není součástí ani pracovní skupiny ministerstva obrany pro neidentifikované letecké jevy ani jejího nástupce, skupiny pro identifikaci a synchronizaci řízení leteckých objektů.

NASA ale chce svou činnost úzce koordinovat napříč dalšími americkými úřady a ve spolupráci s nimi hledat ty nejúčinnější vědecké nástroje vědy k objasnění povahy a původu neidentifikovaných leteckých jevů.

Nezávislý studijní tým agentury povede astrofyzik David Spergel, který je prezidentem Simonsovy nadace v New Yorku a dříve vedl katedru astrofyziky na Princetonské univerzitě. „Vzhledem k nedostatečnému počtu pozorování je naším prvním úkolem nejdříve shromáždit co nejrobustnější soubor dat,“ okomentoval první kroky své skupiny Spergel. „Budeme zjišťovat, jaká data – od civilistů, vlády, neziskových organizací, firem – existují, co dalšího bychom se měli pokusit shromáždit a jak je nejlépe analyzovat.“

Očekává se, že dokončení studie potrvá přibližně devět měsíců. Pak budou výsledky zveřejněné v souladu se zásadami NASA, kterými jsou otevřenost, transparentnost a vědecká integrita. „Veškerá data NASA jsou k dispozici veřejnosti, tuto povinnost bereme vážně a snadno je zpřístupňujeme každému, kdo si je chce prohlédnout nebo prostudovat,“ dodali zástupci nového týmu.

NASA aktivně hledá mimozemský život

Agentura nemá ani důkazy ani náznaky, že by UFO neboli UAP nějak souvisely s mimozemským životem. O ten se zajímá v rámci úplně jiných projektů.

Má například aktivní astrobiologický program, který se zaměřuje na vznik, vývoj a rozšíření života mimo Zemi. Cíl takový život najít má celá řada výzkumů, od studia vody na Marsu, až po zkoumání slibných „oceánských světů“, jako jsou Titan a Europa.

Kromě toho agentura při pátrání po životě využívá také další mise. Jsou to například družice pro průzkum exoplanet nebo Hubbleův vesmírný dalekohled pomocí něhož hledá obyvatelné exoplanety. A vesmírný dalekohled Jamese Webba se zase bude snažit objevit známky života v atmosférách kolem jiných planet. Například objevení kyslíku a oxidu uhličitého v jiných atmosférách by mohlo naznačovat, že na exoplanetě rostou rostliny a žijí živočichové podobně jako na Zemi.

NASA také financuje výzkum ve vesmíru zaměřený na takzvané technosignály, což jsou známky vyspělé technologie ve vesmíru, jež by mohly pocházet z jiných planet.