V Číně se na člověka poprvé přenesla ptačí chřipka H3N8. Riziko dalšího šíření je nízké

Čína zaznamenala první případ nákazy člověka kmenem ptačí chřipky H3N8, uvedla tamní Národní zdravotní komise. Současně ale veřejnost uklidnila, že riziko šíření mezi lidmi je vzhledem k její povaze nízké.

Prvním nakaženým je čtyřletý chlapec z centrální provincie Che-nan. Lékaři u něj tuto variantu našli poté, co se u něj 5. dubna objevila horečka a další typické příznaky spojené s chřipkou.

Virem se od něj nenakazil žádný jeho blízký kontakt, uvedla Národní zdravotní komise ve svém prohlášení. Dodala, že dítě bylo v kontaktu se slepicemi a havranovitými ptáky, kteří se chovali v jeho domě.

Co je chřipka H3N8?

Chřipková varianta H3N8 byla již dříve nalezena jinde ve světě u řady živočišných druhů, zejména těch ptačích, ale nakazila se jí i řada svaců – například koně, psi nebo tuleni.

„Přirozený rezervoár viru chřipky A, tedy i subtypu H3N8, je divoké, především vodní ptactvo. Kromě ptactva subtyp H3N8 dlouhodobě cirkuluje u koní (takzvaná A/equine 2 linie) a velmi sporadicky byl také detegován u psů,“ uvádí český Státní zdravotní ústav. Doposud ale neexistoval žádný důkaz, že by tento kmen dokázal nakazit i člověka. Před touto možností ale nedávno varovala rozsáhlá studie v odborném časopise Nature.

Komise uvedla, že podle počátečního hodnocení nemá tato varianta zatím schopnost účinně infikovat člověka a riziko rozsáhlé epidemie je proto zatím nízké. Jde také o jinou variantu, než je ta, která způsobuje masivní nákazy ptactva v českých velkochovech – tam se jedná o variantu H5N1, která je ale také potenciálně přenosná na člověka.

Ptačí chřipky jsou v Číně časté

V Číně se vyskytuje mnoho různých kmenů ptačí chřipky – a některé z nich občas „přeskočí“ i mezidruhově na člověka. Obvykle se to týká lidí na vesnici, kteří žijí s drůbeží v těsném každodenním kontaktu. Například vloni se tam na člověka přenesl jiný kmen ptačí chřipky – H10N3. 

V Číně totiž žijí obrovské populace chovných i volně žijících ptáků mnoha druhů, což vytváří ideální prostředí pro míšení a mutace ptačích virů. Velká města s vysokou koncentrací lidí pak zase nabízejí potenciál rychlého přenosu mezi lidmi.

Epidemiologové před tím dlouhodobě varují, Čína ale podniká řadu kroků, aby případná rizika snížila. V posledních letech, i pod vlivem koronavirové pandemie, zvýšila masivně zdravotnický dohled i nad ptačí chřipkou – právě kvalitnější monitoring může částečně vysvětlovat, proč se zpráv o občasném přenosu ptačí chřipky na člověka v této zemi objevuje  poslední dobou více než dříve.