Čína představila své kosmické záměry. Chce monitorovat odpad či zkoumat Měsíc

Čína zveřejnila své záměry s dobýváním kosmu. V takzvané Bílé knize představila cíle, zásady, plány i možnosti při výzkumu vesmíru v budoucích pěti letech – a současně shrnula své úspěchy v oblasti kosmické vědy, kosmických technologií a kosmických aplikací.

„Kosmický průmysl je rozhodujícím prvkem celkové národní strategie a Čína prosazuje zásadu průzkumu a využívání vesmíru pro mírové účely,“ píše se v knize.

Mezi hlavní úspěchy čínského kosmického průmyslu od roku 2016 patří podle dokumentu zlepšování kosmické infrastruktury, dokončení a provoz družicového navigačního systému BeiDou, dokončení systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením, zlepšování schopnosti služeb družicové komunikace a vysílání, dokončení posledního kroku třístupňového programu průzkumu Měsíce, první etapy budování vlastní kosmické stanice a také přistání a průzkum Marsu pomocí sondy Tianwen-1.

Další kosmická pětiletka

V dokumentu jsou uvedeny klíčové oblasti vesmíru, na které se Peking hodlá zaměřit v nadcházejících pěti letech. Týkají se především systému vesmírné dopravy, infrastruktury, pilotovaných letů, průzkumu hlubokého vesmíru, kosmodromů a telemetrie, sledování a řízení, experimentů s novými technologiemi a správy vesmírného prostředí.

Čína chce prozkoumat polární oblasti Měsíce, a uvažuje dokonce o přistání člověka na Měsíci. Současně slibuje, že zlepší monitorování kosmického odpadu a rozšíří systém správy kosmického prostředí – to podle dokumentu znamená vývoj a vznik systému, který by naši planetu bránil před vesmírnými objekty. Dalším cílem by měl být systém pro monitorování kosmického klimatu.

Malé i velké projekty

Peking chce dále posílit své veřejné služby pomocí družic a rozšířit významně také průmysl kosmických aplikací. Bude pokračovat ve výzkumu v oblasti kosmických věd, včetně výzkumu a vývoje družice pro detekci gravitačních vln ve vesmíru a také pokročilé kosmické sluneční observatoře.

Bílá kniha zároveň uvádí, že Čína by chtěla na těchto cílech spolupracovat s ostatními zeměmi. Mělo by se to týkat nejen technologií, ale také výběru a výcviku lidských posádek pro budoucí vesmírné mise. Prvním větším viditelným krokem by mělo být posílení spolupráce na mezinárodním projektu lunární výzkumné stanice, uvádí se v dokumentu.

Tato Bílá kniha je už pátým dokumentem, země ji vydává každých pět let od začátku jednadvacátého století.