Na covid už uhynulo několik sněžných levhartů. Vědci zatím nevědí proč

V zoologické zahradě v americké Nebrasce zemřeli v důsledku komplikací spojených s koronavirem tři levharti sněžní. S infekcí se v tom samém zařízení potýkali i dva tygři sumaterští, ti se ale zotavili. Ohniska covidu-19 mezi zvířaty zaznamenaly v USA i další zoologické zahrady – a právě irbisové, jak se sněžným levhartům říká, patří k často zasaženým.

Zoologická zahrada zůstane otevřena veřejnosti a posílí opatření, jež mají zamezit přenosu koronaviru z člověka na zvířata, oznámilo tamní vedení. Testy personálu neprokázaly, že by některý ze zaměstnanců byl pozitivní na covid-19.

Už na začátku října zoologická zahrada v Denveru uvedla, že se nákaza koronavirem potvrdila u jedenácti lvů, dvou tygrů a dvou hyen. V případě hyen to bylo vůbec poprvé, co se u tohoto druhu objevil covid-19.

Podle amerického ministerstva zemědělství se infekce potvrdila u několika zvířecích druhů, většinou u těch, které byly v těsném kontaktu s člověkem s covidem-19. Vědci šíření koronaviru mezi zvířaty zkoumají, ale podle dostupných informací je riziko přenosu viru ze zvířat na lidi nízké, uvádí AP.

U sněžných levhartů už došlo k více případům nákaz, a bohužel i k úhynům. Například na konci října pošel s příznaky koronaviru mladý irbis v Great Plains Zoo v dakotském městě Sioux Falls. Vědci zatím nevědí, proč právě tyto šelmy jsou tak zranitelné.

Doporučuje se, aby lidé nemocní covidem-19 nebyli v úzkém kontaktu se zvířaty, a chránili je tak před nákazou. Problém nebraské zoologické zahrady, kde k úhynům došlo, spočívá v tom, že jde o  takzvanou kontaktní zoo, kde se návštěvníci mohou ke zvířatům dostat dostatečně blízko, takže může virus z člověka na zvíře přeskočit.

Řada zoologických zahrad se už od jara snaží zranitelné druhy savců očkovat pomocí speciálních vakcín určených pro zvířata.