V Dubaji zasadili milion stromů. Ambiciózní projekt neuspěl, většina jich uhynula

Roku 2010 vyhlásil premiér Spojených arabských emirátů šejk Mohammed bin Rašíd al-Maktúm ambiciózní projekt: iniciativu Milion stromů, která slibovala zalesnit Dubaj. Jenže teď je drtivá většina stromků mrtvá a stejně tak i celý projekt.

Cílem projektu, který dostal mohutnou finanční i mediální podporu, bylo zvýšit počet zelených ploch v Dubaji prostřednictvím zalesňování. Mělo to pomoci zlepšit klima ve městě, bránit šíření pouště, ale také přeměnit oblast v přívětivější a líbivější místo.

Projekt nebyl ani zdaleka tak absurdní, jak by na první pohled mohla vypadat snaha sázet stromy v poušti. Základem byla školka pro mladé stromky na pozemku, na který přispěla dubajská policejní akademie, aby mohly dorůst do dospělosti, a teprve poté je rozesílat po emirátu. Na projektu se podílela společnost Green Land, která spolupracovala s vládou podporovanou ekologickou organizací.

V době svého největšího rozkvětu se tato školka rozkládala na ploše více než 130 tisíc metrů čtverečních. Zavlažovali ji pomocí recyklované odpadní vody a vody získané odsolováním. Podařilo se vysázet asi třicítku druhů stromků – všechno to byly dřeviny vybrané tak, aby odolávaly nepříznivému klimatu. Převažovaly mezi nimi odolné olivovníky, sporé palmy a zejména ghaf, jak se přezdívá národnímu stromu Spojených arabských emirátů, který má české jméno naditec jand.

Co se pokazilo?

Nadějný projekt se ale brzy dostal do problémů. Nezastavilo ho ani tak klima nebo počasí, ale jiný, ještě ambicióznější projekt. Roku 2014 totiž policie převedla pozemky lesní školky na společnost Dubai Holding, která se rozhodla na tomto místě postavit největší nákupní centrum světa Mall of the World.

Obří stavba s rozlohou přes čtyři miliony metrů čtvereční byla nakonec odložena, ale na jejím místě stejný developer oznámil jiný projekt – stejně rozsáhlé městečko Jumeirah Central. „Tyto megaprojekty vyjadřují prestiž a modernost, což jim pomáhá přilákat bohaté investory, zejména v Dubaji. Cílem nemusí být nutně udržitelnost,“ uvedl pro deník The Guardian Mohammad al-Saidi, který pracuje pro Centrum pro udržitelný rozvoj na Katarské univerzitě.

Developer měl sice lesní školku přemístit, ještě než začne se stavbou, bránil se ale s tím, že stromky jsou na to ještě příliš mladé – i podle nezávislých expertů by jim to zřejmě ublížilo.

Pak se stala situace nepřehlednou, zúčastnění aktéři se nedokázali dohodnout prakticky na ničem. Developer odložil i tento projekt a stromky nebyly odvezené jinam.

Jenže nebyly zavlažovány a nikdo se o ně nestaral. A tak začalo přibývat těch, které odumíraly – v březnu roku 2018 bylo z více než milionu stromů nepoškozených už jen šest set tisíc, na konci roku 2020 jich už zemřelo víc než osmdesát procent.

Projekty musí být odolné

Kritici projektu označují za jeho největší problém nedůslednost. Ambiciózní rozjezd za pozornosti médií nestačil k tomu, aby snaha vydržela nejméně dvacet let, které byly zapotřebí k tomu, aby většina sazenic mohla vyrůst a přispět ke vzniku dostatečně zelené oblasti.

Přitom Dubaj se na zeleň spoléhá. Vláda oznámila plány na ochranu emirátu před klimatickou krizí, mimo jiné prostřednictvím strategie čisté energie, jejímž cílem je, aby byla do roku 2050 ze tří čtvrtin závislá na obnovitelných zdrojích energie a aby se do roku 2030 snížila spotřeba vody a energie o třicet procent.

V tom může zeleň výrazně pomoci. Snižuje teplotu ve městě, zadržuje vodu a tak pomáhá v úsporách. A samozřejmě stromy jsou důležitým pohlcovačem oxidu uhličitého, skleníkového plynu, který má v globálních změnách klimatu zásadní roli.