Na Sibiři se do moře začal uvolňovat metan. Hrozí, že urychlí oteplování Země, varovali vědci

Mezinárodní expedice zjistila, že poblíž východosibiřského pobřeží se ze svahu kontinentinálního šelfu začaly do moře uvolňovat bubliny metanu. Podle vědců přitom může jít o nebezpečný jev, který by v budoucnu mohl výrazně přispět k oteplování planety.

Již delší dobu je známé, že se na svahu arktického kontinentinálního šelfu nachází obrovské množství v půdě zamrzlého metanu a dalších skleníkových plynů.

Nyní vědce na ruské výzkumné lodi znepokojilo, že se tyto látky začaly uvolňovat. Ve vodách Moře Laptěvů, které omývá pobřeží Ruska, totiž šedesátičlenný tým naměřil vysokou hladinu metanu. Podle svých slov vědci viděli i přímo oblaka bublin tohoto plynu.

  • Metan poškozuje atmosféru jako skleníkový plyn velmi intenzivně – řádově více než oxid uhličitý. Při spalování se přeměňuje na oxid uhličitý a vodu. Hlavním zdrojem metanu je zemní plyn.

Výzkumníci uvedli, že většina uvolněných bublin metanu se v současnosti rozpouští už pod hladinou. V budoucnu však hrozí, že se plyn začne dostávat do amosféry, což by mohlo významně přispět k oteplování Země. Už nyní byla koncentrace metanu na hladině mnohonásobně vyšší, než vědci očekávali.

„V tuto chvíli je nepravděpodobné, že by došlo k nějakému významnějšímu dopadu na globální oteplování. Jde ale o to, že daný proces už byl spuštěn a bude pokračovat,“ řekl serveru Guardian jeden ze členů expedice, Örjan Gustafsson ze Stockholmské univerzity.

Zjištění jsou zatím předběžná

Vědci nicméně zdůraznili, že jejich zjištění jsou zatím pouze předběžná. Rozsah úniku metanových bublin budou moci potvrdit až poté, co údaje z několikaleté expedice zpracují a analyzovaná data publikuje některý z odborných časopisů. 

„Objev aktivního uvolňování hydrátů ze svahů šelfu je velmi důležitý a dosud neznámý,“ řekl vedoucí výzkumný pracovník na palubě Igor Semiletov z Ruské akademie věd s tím, že je v této oblasti potřeba dalšího bádání.

I v této fázi nicméně proces, který zřejmě spustilo vniknutí teplých atlantských proudů do arktické oblasti, vyvolává vážné obavy. Teplota v oblasti Severního ledového oceánu totiž už dnes stoupá více než dvakrát rychleji, než je globální průměr.

Sibiř má navíc za sebou nezvykle teplý rok. Tamní teploty byly od ledna do června o pět stupňů vyšší než průměr. Letos dosud oblast Moře Laptěvů ani nezačala zamrzat a už teď to znamená nejpozdější nástup zimy v historii.