Pacienti s plicní fibrózou patří k nejohroženějším skupinám u covidu-19, místa v nemocnicích zatím jsou

Události: Covid-19 ohrožuje nemocné s plicní fibrózou (zdroj: ČT24)

Intenzivní péči aktuálně potřebuje na pět desítek pacientů s covidem-19. Celkový počet hospitalizovaných dále stoupá – v neděli jich podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bylo 305. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dodává, že tuzemské zdravotnictví zvládne násobně více pacientů než nyní, včetně vážných případů. Jednou z nejohroženějších skupin jsou mimo jiné pacienti s idiopatickou plicní fibrózou.

„Jak jsem řekl hejtmanům, musíme zajistit, aby všechny nemocnice hlásily do našeho systému národního dispečinku intenzivní péče, protože jen tak jsme schopni to zvládnout,“ nechal se slyšet šéf resortu zdravotnictví. Volná je podle něj více než čtvrtina lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče. Volných je také téměř 60 procent plicních ventilací.

Například v Nemocnici Na Bulovce leží třináct pacientů s koronavirem. „Z toho tři pacienti jsou na jednotce intenzivní péče. To znamená, mají zavedenou plicní ventilaci. Po naplnění kapacit naší infekční kliniky by pacienti byli umisťováni na jiná vybraná pracoviště,“ přibližuje vedoucí oddělení komunikace nemocnice Filip Řepa.

Jednou ze skupin, kterou koronavirus nejvíce ohrožuje, jsou lidé s chronickými potížemi a vážnými diagnózami. Podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky jde o zhruba půldruhého milionu lidí. Patří sem i pacienti se vzácným onemocněním – idiopatickou plicní fibrózou.

Lékaři vyzývají k ohleduplnosti

Bez léčby umírají pacienti s touto nemocí do tří až pěti let. Pneumologové zvou lidi do svých ambulancí k preventivnímu vyšetření na poslední zářijový den. Každoročně díky tomu odhalí nové případy. Od letošního roku navíc pojišťovny proplácejí i léčbu dlouhodobých pacientů, jejichž stav se prudce zhoršil.

V databázi pacientů s idiopatickou plicní fibrózou je aktuálně přes 1200 lidí, zhruba polovina se jich léčí. Právě tito pacienti jsou jedněmi z nejkřehčích skupin. „Když takovýto pacient dostane covidovou pneumolii, tak je jeho život extrémně limitován,“ líčí pneumoložka Václava Bártů.

Řada pacientů se nyní podle zkušeností lékařů izoluje od společnosti. Lékaři vyzývají veřejnost k ohleduplnosti vůči svému okolí. „Já nemůžu vědět, jestli nemám ve svém okolí někoho takového, takže když někdo nosí záclonu místo roušky, tak může ohrožovat nejenom pacienty s idiopatickou fibrózou, ale třeba i onkologické pacienty, kterých je mnohem víc,“ vysvětluje Martina Šterclová z České pneumologické a ftizeologické společnosti.