Nejslavnější světový mokřad letos rekordně hoří. Pantanal zaznamenal třikrát více požárů než loni

Jeden z největších světových mokřadů Pantanal, který se rozkládá na hranicích Brazílie, Paraguaye a Bolívie, letos zasáhlo třikrát více požárů než loni. Informoval o tom brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE).

INPE od 1. ledna do 23. července tohoto roku zaznamenal celkem 3682 požárů, oproti roku 2019 to znamená nárůst o 201 procent.

Biodiverzita Pantanalu patří k těm nejbohatším na světě. V oblasti s rozlohou 140 tisíc až 160 tisíc metrů čtverečních žijí tisíce druhů včetně jaguárů, kapybar, mravenečníků, anakond či piraň.

Ústav registruje požáry delší než 30 metrů a širší než jeden metr. Jejich výskyt za letošní rok je nejvyšší, který byl v regionu zaznamenán od začátku měření v roce 1998. Za první polovinu roku 2018 se v Pantanalu rozhořelo 277 ohňů.

Amazonie opět hoří

Vyšší než běžné množství požárů za červen zaznamenala od Pantanalu severně ležící Amazonie, kde jejich počet dosáhl třináctiletého maxima.

Největší tropický prales světa, jenž z 60 procent leží na území Brazílie, se s ohněm potýkal také loni, kdy tamní situace vyvolala rozhořčení ohledně environmentální politiky brazilského prezidenta Jaira Bolsonarana. Ten si vysloužil kritiku za to, že omezil prostředky ministerstva životního prostředí a že upřednostňuje zájmy podniků před ochranou přírody.

Letos se ale vážnost situace zhoršila natolik, že na začátku června Bolsonaro na další čtyři měsíce vydal zákaz rozdělávání ohňů v Amazonii.

Kromě požárů oblast Brazílie sužuje také extrémní sucho, řeka Paraná má nejmenší průtok za celé desítky let. Takhle změnu oproti minulým rokům zachytily americké satelity: