Sonda New Horizons vyrazila k planetě, nakonec ale fotila jen planetku. Její snímky Pluta ukázaly jiný svět

Před pěti lety, 14. července 2015, dorazila na vzdálenost 12 500 kilometrů americká sonda New Horizons k trpasličí planetě Pluto. Ze země sonda odstartovala 19. ledna 2006. Jde o vůbec první těleso vyslané člověkem, které k Plutu dorazilo.

Je to jediná mise, která dosáhla jiného tělesa, než původně plánovala. Cílem výpravy, jež v lednu 2006 odletěla ze Země, byla planeta Pluto. V srpnu téhož roku se ale v Praze konala velká mezinárodní konference, která Pluto ze seznamu planet vyřadila – od té doby toto těleso spadá do kategorie planetek.

Vánoční Pluto. Na scanech z přístrojů Ralph/LEISA jsou jasně vidět teplotní rozdíly na planetě
Zdroj: NASA

Vědci až do mise New Horizons neměli příležitost Pluto podrobněji prozkoumat. Na to, aby mohli planetku sledovat například teleskopem, je od Země příliš daleko. Sonda o velikosti klavíru se u Pluta zdržela jen chvíli. Kolem trpasličí planety neměla v plánu obíhat a proletěla kolem ní rychlostí 49 tisíc kilometrů za hodinu. Sonda pořídila fotografie, na nichž jsou vidět krátery, hory a ledovcové útvary nacházející se v asi 80 kilometrů širokém pásmu. Na povrchu trpasličí planety je zároveň patrná řada rudých ploch, pravděpodobně zmrzlé vody.

První snímek z průletu New Horizons nad Plutem (zdroj: ČT24)

Zkoumání sněhuláka

Sonda New Horizons pak na přelomu prosince 2018 a ledna 2019 proletěla kolem planetky Ultima Thule, která je od Země vzdálená 6,6 miliardy kilometrů. Na základě prvních vyhodnocených fotografií americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) sdělil, že planetku Ultima Thule lze přirovnat ke sněhulákovi ze dvou koulí o délce 33 kilometrů, později ale změnili experti názor.

obrázek
Zdroj: ČT24