Spojené státy úspěšně poslaly na oběžnou dráhu tajný miniraketoplán X-37B

Americké letectvo v neděli úspěšně vypustilo do kosmu utajovaný bezpilotní raketoplán X-37B. Přístroj poslalo na oběžnou dráhu na jeho již šestou tajnou misi ve vesmíru.

Letoun, který se podobá menší verzi raketoplánů, jež s lidskou posádkou létaly do roku 2011, byl vypuštěn z Cape Canaveral na Floridě. Stráví na oběžné dráze několik měsíců a celou dobu tam bude provádět řadu experimentů, jejichž povahu americké ministerstvo obrany nijak nekomentovalo. „Blahopřeji k 6. misi znovu použitelné kosmické lodi X-37B,“ tweetoval krátce po startu ministr obrany Mark Esper.

Nosná raketa Atlas V, která raketoplán na oběžnou dráhu vynesla, vzlétla v neděli v 15:14 SELČ. Bezpilotní stroj známý také jako Orbital Test Vehicle (OTV) tam vypustí výzkumnou družici FalconSat-8, aby provedl další experimenty, naznačila smysl Barbara Barrettová z Ministerstva obrany na začátku května. 

Raketoplán X-37B
Zdroj: af.mil

„Tato mise X-37B provede více experimentů než jakákoli předchozí mise,“ uvedla Barrettová, která také vede nedávno vytvořenou novou část americké armády –⁠ kosmické jednotky Space Force.

Mezi experimenty, které by bezpilotní raketoplán měl provést, podle agentury AFP patří testování účinku kosmického záření na semena a další biologické i umělé materiály a také přeměna sluneční energie na vysokofrekvenční mikrovlnnou energii, která by mohla být přenášena na Zemi.

Záhadný stroj

Stroj vyvinutý firmou Boeing původně využívala NASA. V roce 2004 přešel pod americkou agenturu pro pokročilé vojenské projekty a o dva roky později pod letectvo. Vše, co se ho týká, má nálepku přísně tajné, a spekulace se množí.

X-37B má délku 9 metrů a rozpětí křídel 4,5 metru. Mezi technologie testované v minulosti v programu stroje X-37B patří podle sdělení letectva pokročilé navádění, navigace a řízení, systémy tepelné ochrany a avionika. Dále vysokoteplotní konstrukce a těsnění, přizpůsobivé opakovaně použitelné izolace, lehké elektromechanické letové systémy, pokročilé pohonné systémy, nové materiály a autonomní orbitální let včetně návratu a přistání.