Vědci se ponořili do vraku prokleté lodi Terror a natočili tam fascinující záběry

Kanadští podmořští archeologové se ponořili k vraku lodi Terror, která se ztratila před 170 lety v Arktidě. Výzkumníci tam natočili záběry, které ukazují, jak HMS Terror kapitána Franklina vypadá.

V září roku 2016 objevili kanadští průzkumníci vrak britské lodi Terror, která zmizela roku 1845 při průzkumu Arktidy. Nyní se tam vrátili s lepším vybavením, včetně specializovaného dronu schopného natáčet v ledové vodě v těsných prostorách lodi:

Vědci s tímto strojem podnikli celkem sedm ponorů, během nichž se jim podařilo prozkoumat asi dvacítku kabin a dalších míst uvnitř vraku. Vše fotili a natáčeli, hlubší analýzou snímků by rádi odhalili doposud neznámé detaily o osudu expedice.

Uvedli, že jde o první opravdu vědecký průzkum útrob lodi, jejichž vzhled je nyní poměrně přesně zmapován. Vědci narazili i na řadu předmětů, například na dva teploměry a krabice s navigační nebo vědeckou výbavou.

„Stav, v němž jsme našli kabinu kapitána Croziera, vysoce předčil naše očekávání,“ uvedl manažer výzkumníků Marc-André Bernier. „Na místě jsme našli nábytek, ale dokonce i zásuvky jsou stále uzavřené a uzamčené v bahně – to mohlo uzavřít předměty i dokumenty v perfektních podmínkách pro jejich zachování. Každá ze zásuvek a dalších podobně uzavřených míst se stane pro vědce v budoucnosti pokladnicí znalostí o Franklinově expedici,“ dodal Bernier.

Příběh prokleté výpravy: tři roky v ledu

Kapitán John Franklin se z pověření britského královského námořnictva vydal na expedici do Arktidy ve 40. letech 19. století. Cílem bylo nalézt takzvanou severozápadní mořskou cestu, která by umožnila plavbu mrazivou krajinou kolem kanadských břehů až do Tichého oceánu, což by britským námořníkům zkrátilo dobu plavby do Asie.

Lodě Erebus a Terror se 129 členy posádky vypluly z Anglie v roce 1845, na sever od Kanady však uvázly v ledu. Některým námořníkům se podařilo přežít až tři roky, pak své lodě opustili a pokusili se dostat do bezpečí po pevnině a po ledu. Nikdo z nich však cestu nepřežil. Expedice se stala nejhorší tragédií v dějinách britského průzkumu Arktidy.

Po zmizelých lodích neúspěšně pátralo mnoho dalších expedic. V roce 1859 se podařilo objevit na Ostrově krále Williama poznámku zapsanou jedním ze členů Franklinovy výpravy, která přiblížila osud obou lodí. V osmdesátých letech minulého století byla nalezena těla tří členů Franklinovy posádky. Průlom v pátrání přišel až v posledních letech, kdy se podařilo objevit obě ztracené lodě.