Nový simulátor naučí záchranáře na lince 155, jak se vypořádat s krizemi i pádem letadla

Simulátor pro záchranku (zdroj: ČT24)

Experti z ČVUT vyvinuli simulátor, který změní způsob zaškolování operátorů na lince 155. Počítačový systém napodobuje vývoj krizových situací, které dispečer na telefonu řeší. Už letos začne novinku používat pražská záchranka.

Všechno řídí počítač, který simuluje krizové události. Úkolem obsluhy je posílat k nehodám, úrazům nebo hromadným neštěstím dostupné záchranáře. Jde vlastně o obdobu počítačové hry, ale vše je zcela realistické a slouží to bohulibému cíli – zlepšení schopnosti záchranářů reagovat na neobvyklé a kritické situace.

Natrénovat je jiným způsobem je v podstatě nemožné, záchranáři se učí většinou jen praxí. Nyní ale získají nástroj, který jim umožní precizní trénink. „Toto je vlastně jediná možnost, jak v téměř reálném prostředí můžeme situace nacvičit. Můžeme je nacvičit nanečisto a to je naprosto fantastické,“ raduje se Ondřej Franěk, primář pražské zdravotnické záchranné služby.

Trénink situací, které by neměly nastat

Systém umožňuje obrovské množství scénářů a situací, záchranáři budou pod velkým tlakem. „Budou mít problém, že jim přestanou zbývat volné sanitní vozy, pokud nebudou dobře hospodařit anebo se dostanou do krizové situace, kdy bude nějaký komplikovaný porod. Dokonce i pád letadla tam nakonec bude,“ vysvětluje Lukáš Vojtěch, spoluautor systému z katedry telekomunikační techniky na Fakultě elektrotechnické ČVUT.

Systém vyvíjený právě pod vedením Lukáše Vojtěcha a Marka Nerudy bude už brzy trénovat skutečné dispečery na lince 155. Noví operátoři by se pomocí tohoto programu mohli začít školit už letos na podzim. Jako první ho nasadí na operačním středisku pražské záchranné služby. Kromě nováčků se budou proškolovat i ti zkušenější. Trénovat mohou třeba extrémní krizové situace, které běžně neřeší.