Nebe nad Novým Zélandem rozzářila ohnivá koule. Šlo o padající družici

O víkendu zaznamenaly televizní kamery na Novém Zélandu pád záhadného ohnivého tělesa. Zachytily ho během kriketového zápasu. Rusko nyní potvrdilo, že se jednalo o jeho vojenskou družici.

Rusko podle deníku Guardian ve čtvrtek potvrdilo, že ohnivá koule, která proletěla v sobotu nad Novým Zélandem, byla ve skutečnosti ruská družice programu včasného varování, jež vstoupila do atmosféry, kde shořela. „Vypadalo to ze začátku jako tryskáč, myslel jsem si, že to letadlo vidím. Ale pak se to roztříštilo na milion kousků,“ uvedl očitý svědek Steve Blor pro web New Zealand Herald.

Dramatický pád družice zachytily v přímém přenosu televizní kamery, které natáčely zápas v kriketu mezi Novým Zélandem a Srí Lankou, jenž se odehrával na předměstí Tarungy. Komentátory výrazný jev na obloze překvapil, předpokládali, že se jedná o meteor.
Podle vyjádření ruských ozbrojených sil však šlo o satelit Kosmos 2430, který je součástí systému včasného varování před nepřátelskými mezikontinentálními střelami. Jeho kontrolovaný pád byl podle ruských úřadů dopředu plánovanou operací, jež se podařila podle předpokladů.

Bezpečný a kontrolovaný zánik

„Satelit kompletně shořel v husté atmosféře nad Atlantským oceánem ve výšce přibližně sto kilometrů nad zemí,“ uvedla Moskva. Sestup byl podle ní po celou dobu pod kontrolou. Tato družice nefungovala už od roku 2012, v kosmu byla od roku 2007 v rámci systému OKO.

Rusko v současné době systém včasného varování před mezikontinentálními balistickými střelami, který pochází ještě z éry Sovětského svazu, vylepšuje a modernizuje. Zastaralé družice nahrazuje a doplňuje od roku 2015 modernějšími satelity Tundra.

Že se jednalo právě o ruský vojenský satelit Kosmos 2430, potvrdilo také Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD), které sleduje případné letecké nebo raketové útoky.