U žen po porodu hrozí vyšší riziko rakoviny prsu než u bezdětných, tvrdí nová studie

Ženy, které mají potomky, můžou být více ohrožené rakovinou prsu než jejich bezdětné vrstevnice. Zvýšené riziko může přetrvávat i víc než dvacet let po porodu a týká se především žen, jež se poprvé staly matkami až po třicítce. Vyplývá to z výsledků nové studie, kterou publikoval časopis Annals of Internal Medicine.

I když rakovina prsu nejvíce ohrožuje starší ženy, v některých případech se nevyhne ani mladším generacím. Právě na ty se zaměřil nový výzkum, který uskutečnili lékaři ze Severokarolínské univerzity a londýnského Institutu na výzkum rakoviny.

Studie zahrnovala data téměř 900 tisíc žen mladších 55 let, která byla sesbíraná v rámci projektu Premenopausal Breast Cancer Collaborative Group. Sledované ženy pocházely z několika evropských zemí, USA a Austrálie a žádná z nich na začátku studie rakovinou prsu netrpěla.  

Během analýzy vědci zjistili, že ženy po porodu měly větší nebezpečí, že se u nich rozvine rakovina prsu, než ty, které byly bezdětné. „Riziko bylo nejvyšší kolem pěti let po porodu, a poté se postupně snižovalo,“ uvedla podle CNN hlavní autorka studie Hazel Nicholsová ze Severokarolínské univerzity s tím, že zvýšené riziko trvalo průměrně přibližně 23 a půl roku.  Až poté se začala situace obracet a rakovinou prsu začaly být ohroženější bezdětné ženy.  

Nicholsová ale zároveň dodala, že mladé ženy mají obecně malé riziko, že touto nemocí onemocní, proto není důvod propadat panice a kvůli obavám z rakoviny prsu se vyhýbat těhotenství.  

„V absolutním měřítku se jedná o velmi malé rozdíly, ale jsou důležité, protože jsou odlišné od toho, co víme o těchto rizikových faktorech u starších žen,“ vysvětlila Nicholsová. Podle odborníků jsou totiž ve vyšším věku rakovinou prsu více ohrožené naopak bezdětné ženy.   

Starší prvorodičky jsou ohroženější

Na riziko rakoviny u mladých žen přitom podle studie nemělo vliv to, jestli kojily. Matky, které poprvé rodily až po třicítce, byly ale rakovinou prsu ohroženější než ty, jež první plné těhotenství absolvovaly nejméně o deset let dříve. Roli může hrát také dědičnost. 

Proč jsou ženy po porodu rakovinou prsu ohroženější, se zatím vědcům objasnit nepodařilo. Danou oblast je podle nich potřeba ještě podrobněji prozkoumat. Zatím si ale tento jev vysvětlují autoři studie tím, že těhotenství je období, kdy dochází k rychlému rozvoji prsní tkáně a k rapidnímu dělení prsních buněk.

„Víme, že když tkáň rychle expanduje, je zde větší potenciál k tomu, aby ve vývoji buněk nastala chyba, nebo aby při dělení vadné buňky vznikla řada jejích kopií,“ vysvětlila Nicholsová s tím, že si ale nemyslí, že by těhotenství samo o sobě riziko rakoviny prsu zvyšovalo.   

V Česku onemocní rakovinou prsu ročně sedm tisíc žen

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je rakovina prsu mezi ženami nejrozšířenějším nádorovým onemocněním, kterým ve světě každoročně onemocní přibližně 2,1 milionu z nich. Rakovina prsu má také nejvyšší úmrtnost – WHO uvádí, že zhruba 15 procent pacientek nemoci podlehne. 

V Česku je podle serveru MAMO.cz každoročně diagnostikováno přibližně sedm tisíc nových případů rakoviny prsu. Na následky tohoto onemocnění zemře ročně přibližně 1900 žen.