Jednodušší cesta za léčbou rakoviny. Nový systém VZP vyzkouší od ledna

Novinku vyzkouší VZP v Praze, středních Čechách a na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Od praktického lékaře rovnou do komplexního onkologického centra. Taková by měla být ideální cesta pacienta hned potom, co má lékař podezření na nádor. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) onkologičtí pacienti často v současném systému bloudí – jeho zjednodušení od nového roku vyzkouší ve třech krajích.

Lenka Runtagová si bulky v prsu všimla při kojení. „Hned jsem utíkala do Mammacentra, protože jsem měla strach. Tam mě vyšetřili ultrazvukem a řekli mi, že je to cysta,“ uvedla Runtagová. 

Po nějakém čase následovala další vyšetření a konečná diagnóza – karcinom. Za léčbou se pak mladá žena hodně nacestovala. „Mammacentrum, fakultní nemocnice, pak Praha, pak zase fakultní nemocnice,“ popsala Runtagová s tím, že mezitím ještě docházela ke svému praktickému lékaři. 

Lenka Runtagová se sice dostala ke specialistům rychle, řada ostatních onkologických pacientů má ale odlišnou zkušenost. 

Z toho důvodu by se stávající systém, kdy si pacienta mezi sebou posílají ambulance, nemocnice a onkologická centra, měl v budoucnu zjednodušit – a to na přímou cestu od praktického lékaře ke specialistovi. 

 „Často se klient na určité úrovni ztrácí a dochází například k duplicitám vyšetření,“ poukázal ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Současný systém kritizuje také předsedkyně Onkologické společnosti ČSL JEP Jana Prausová. „Určitě není správná cesta, když se ten pacient dozví: Máte nádor a najděte si svého onkologa,“ domnívá se Prausová. 

Pilotní projekt se od ledna spustí ve třech krajích

Systém se od ledna zjednoduší pouze pro onkologické pacienty, kteří jsou pojištění u VZP a léčí se v Praze, Středočeském nebo Jihomoravském kraji. Pokud se systém osvědčí, bude v následujícím roce fungovat v celém Česku. 

Z toho důvodu v současnosti VZP jedná s onkology i praktickými lékaři, aby je smluvně propojila.  

  • 2016    87 290 lidí       
  • 2015   86 584  lidí                       
  • 2014   84 306   lidí                         
  • 2013    82 899  lidí                 
  • 2012   80 287  lidí                     

S rakovinou má v Česku zkušenost víc než půl milionu lidí. Podle odhadů bude přitom v budoucnosti počet pacientů s nádory přibývat.  Už teď jich je každý rok o dvě procenta víc. Předloni tak byla v republice rakovina nově diagnostikována téměř devadesáti tisícům lidí.