TÉMA

Alexandr Litviněnko

Němcov, Politkovská, teď Navalnyj. Smrt či otrava zastihly už mnoho Putinových odpůrců

Zpráva o smrti významného představitele ruské opozice Alexeje Navalného v pátek zaskočila celý svět. Ohlédnutí do minulosti přitom ukazuje, že řadu opozičníků či odpůrců režimu Vladimira Putina, kteří proti němu vystupovali, zastihla vážná otrava, nebo dokonce vražda.
16. 2. 2024|

Zemřel bývalý ruský agent, kterého Londýn obvinil z otravy Litviněnka

Podle tiskové agentury TASS zemřel v Moskvě na následky onemocnění koronavirem Dmitrij Kovtun. Jedná se o jednoho ze dvou bývalých ruských agentů obviněných Velkou Británií z otravy kritika Kremlu Alexandra Litviněnka v roce 2006.
4. 6. 2022|

Po otravě poloniem nejdřív v nemocnici mysleli, že jde o střevní bakterii, popsala vdova po Litviněnkovi

V blízké době by měl ve Štrasburku padnout důležitý verdikt. Evropský soud pro lidská práva definitivně rozhodne o kompenzaci pro Marinu Litviněnkovou, vdovu po Alexandru Litviněnkovi, otrávenému před patnácti lety radioaktivním poloniem. Už v září soud konstatoval, že Litviněnka zavraždili agenti ve službách ruského státu, a nařídil Moskvě zaplatit odškodné ve výši v přepočtu asi tří milionů korun. Rusko se proti verdiktu odvolalo. Marina Litviněnková poskytla Reportérům ČT exkluzivně rozhovor. V Londýně, kde žije, s ní natáčel Tomáš Vlach.
15. 2. 2022|

Evropský soud viní Rusko ze zabití Litviněnka. Britové stíhají třetího Rusa v případu Skripal

Rusko je odpovědné za smrt svého zběhlého agenta Alexandra Litviněnka v jeho londýnském exilu v roce 2006. Uvedl to ve verdiktu Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Bývalý agent ruské tajné služby FSB a kritik prezidenta Vladimira Putina byl otráven vzácným radioaktivním izotopem polonia 210. Moskva považuje závěry soudu za neopodstatněné. Britové mezitím začali stíhat třetího Rusa, kterého podezírají z pokusu o zabití dalšího zběhlého agenta Sergeje Skripala. Moskva obvinění odmítla.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 20:42|
Alexandr Litviněnko

Podle Britů zřejmě schválil vraždu Litviněnka sám Putin, Londýn žádá o vydání travičů

Londýn požádal Rusko o vydání dvou bývalých ruských agentů, kteří mají podle britských vyšetřovatelů na svědomí vraždu Alexandra Litviněnka, k níž došlo v roce 2006 v Londýně. Podle Britů vraždu zřejmě nařídil přímo Vladimir Putin. Londýn si také pozval na kobereček ruského velvyslance. Moskva označila britské vyšetřování za zpolitizované a neprůhledné.
21. 1. 2016Aktualizováno21. 1. 2016, 17:29|
Alexandr Litviněnko

Reakce na vyšetřování vraždy Litviněnka: Dokázat Putinovo zapojení bude složité

Tvrzení britského soudce, že za vraždou bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka stál pravděpodobně přímo šéf Kremlu Vladimir Putin, se bude jen těžko dokazovat, míní komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák. Oslovení čeští europoslanci dodávají, že zpráva vyšetřujícícho soudce jen potvrdila to, o čem se dosud mohlo jen spekulovat. „V totalitních režimech se nic důležitého neděje bez souhlasu samotného cara, takže mě to nepřekvapuje,“ řekl České televizi Pavel Svoboda (KDU-ČSL).
21. 1. 2016Aktualizováno21. 1. 2016, 15:19|
Alexandr Litviněnko

Pokyn k zabití Litviněnka vzešel z Ruska, ukazuje prý vyšetřování

O přímém zapojení Ruska do londýnské vraždy agenta Alexandra Litviněnka prý není pochyb. Ukazují to podle právníků závěry vyšetřování, které mají být kompletně zveřejněny ke konci roku. Litviněnko byl v roce 2006 otráven radioaktivním Poloniem. Krátce před smrtí obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že nařídil jeho vraždu. Kreml to však vždy odmítal.
31. 7. 2015Aktualizováno31. 7. 2015, 13:45|
Alexandr Litviněnko

Ruský agent Kovtun nevypovídal, nedostal soudní povolení

Londýn/Moskva - Dmitrij Kovtun podezřelý z vraždy bývalého ruského agenta KGB Alexandra Litviněnka nebude vypovídat. Uvedla to britská BBC. Kovtun původně plánoval, že prostřednictvím telekonference z Moskvy předloží důkazy o své nevině. Teď ale tvrdí, že mu to ruské úřady znemožňují. Vyšetřovatelé podezřívají kremelské agenty Kovtuna a Andreje Lugového, že Litviněnka otrávili v roce 2006 v londýnském hotelu radioaktivním poloniem.
27. 7. 2015Aktualizováno27. 7. 2015, 14:29|