TÉMA

Švédští demokraté

Ve Švédsku zuří válka gangů. Za jediný den zemřeli tři lidé, exploze poškodila několik domů

Válka gangů ve Švédsku si za den vyžádala hned tři lidské životy. Jeden mladý muž zemřel ve středu večer na movitém jižním předměstí Stockholmu, další pak při střelbě na jiném okraji metropole. Policie v souvislosti s činem zadržela tři lidi. V noci na čtvrtek pak došlo k výbuchu v univerzitním městě Uppsala. Zemřela při něm žena a bylo poničeno pět domů, píše agentura AFP. Švédská opozice vyzvala vládu, aby na pomoc povolala vojáky.
28. 9. 2023|

Podpora Ukrajiny a rozšíření Schengenu patří k prioritám Švédska v čele EU, uvedl velvyslanec Jörgensen

Podpora Ukrajiny bude hlavní prioritou švédského předsednictví Rady EU, které začalo v letošním roce, uvedl v pořadu Události, komentáře švédský velvyslanec v ČR Fredrik Jörgensen. Severská země, jež vystřídala Česko, se chce například zaměřit také na rozšíření Schengenu o Rumunsko a Bulharsko. Pro své půlroční působení chystá i překvapení, ale o něm nechtěl velvyslanec zatím hovořit.
4. 1. 2023|

Švédskou vládu povede Kristersson. Jako první premiér spolupracuje s pravicovými nacionalisty

Novým švédským premiérem bude šéf konzervativní Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson. V hlasování o tom rozhodl parlament. Kristerssonova strana byla součástí opozičního pravicového bloku, který vyhrál zářijové parlamentní volby. Vládnout bude s podporou protiimigrační strany Švédští demokraté, kteří tak budou mít poprvé přímý vliv na vládní politiku.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 14:32|

Švédští Umírnění uzavřeli dohodu o vytvoření vlády s podporou protiimigrační strany

Šéf švédské Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson v pátek oznámil, že se dohodl s Křesťanskodemokratickou stranou a Liberály na vytvoření menšinové koaliční vlády s podporou krajní pravice. Protiimigrační Švédští demokraté tak budou mít podle agentury Reuters poprvé přímý vliv na vládní politiku. Hlasování parlamentu o novém předsedovi švédské vlády se uskuteční v pondělí 17. října.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 16:13|

K moci ve Švédsku se dostala pravice, kritizuje imigraci a násilí gangů

Po osmi letech ve Švédsku končí sociálně-demokratická vláda. Velmi těsnou volební porážku uznala premiérka Magdalena Anderssonová, která dle vlastních slov vedla nejfeminističtější kabinet na světě. Vítězný pravicový blok, který získal o pouhá tři křesla víc než levice, se před volbami soustředil na kritiku násilí gangů a zvýšené imigrace.
15. 9. 2022|

Šéf Švédských demokratů získal pro stranu body protiimigrační politikou

Jimmie Akesson se stal lídrem nacionalistů ve Švédsku před sedmnácti lety. Od té doby jeho strana Švédští demokraté posiluje a nyní slaví historický úspěch - i když kompletní výsledky voleb budou známé až ve středu, podle průběžného sčítání hlasů se pravděpodobně stanou druhou nejsilnější stranou v parlamentu. Třiačtyřicetiletý politik se tak dočkal zásadní role ve švédské politice; může rozhodnout o tom, kdo bude příštím premiérem a zda otevřená severská země přijme jeho silně protiimigrační agendu.
13. 9. 2022|

Švédové volili nový parlament. Podle odhadů těsně vede vládní středolevý blok

Švédsko v neděli rozhodovalo o složení příštího parlamentu. Odhady po uzavření volebních místností očekávají vítězství středolevého bloku stávající premiérky Magdaleny Anderssonové. Podle projekce by středolevý blok získal 50,6 procenta hlasů, opoziční pravicová aliance pak 48 procent. Uvedla to soukromá stanice TV4. Výsledky jsou ale natolik těsné, že se čeká na sčítání hlasů.
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 22:13|

Nová švédská premiérka Anderssonová odstoupila hned v den svého zvolení

Nová švédská premiérka, sociální demokratka Magdalena Anderssonová, se vzdala funkce hned v den svého potvrzení v parlamentu. Bezprostředním důvodem jejího kroku bylo neschválení vládního návrhu rozpočtu. Schválen byl naopak opoziční návrh, načež Zelení, kteří byli menším koaličním partnerem, oznámili, že novou vládu opouštějí. Čtyřiapadesátiletá politička nyní doufá, že stane v čele menšinové, už čistě sociálnědemokratické vlády.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:24|