TÉMA

Dodavatel

Antimonopolní úřad vyšetřuje řetězec Globus, hrozí mu pokuta až 2,4 miliardy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodním řetězcem Globus. Podezírá jej z dlouhodobé diskriminace dodavatelů. Uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Za porušování zákona o významné tržní síle hrozí pokuty až do výše deseti procent z celkového obratu provinilé firmy, v případě Globusu by to mohlo být až 2,4 miliardy korun. Mluvčí podniku Aneta Turnovská řekla, že řetězec se zatím nebude vyjadřovat.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 13:41|

Energetické firmy budou úřadům dodávat širší data o reálných cenách energií, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) jednal se zástupci dodavatelů energií a úřadů o publikovaných cenách energií. Strany se shodly, že energetické firmy budou do budoucna dodávat úřadům širší data o cenách energií, než tomu bylo dosud. Vznikne také pracovní skupina, která určí podmínky. Skupina také bude v souvislosti se zveřejňovanými cenami energií jednat o případných legislativních změnách. Úřady dosud měly údaje pouze o akvizičních cenách dodavatelů pro nové odběratele.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 11:31|

Ministerstvo chce zpřísnit podmínky pro obchodníky s energiemi. Změna má ochránit spotřebitele

Ministerstvo průmyslu plánuje zpřísnit podmínky pro obchod s energiemi. Dotkne se to dodavatelů, kteří už v minulosti měli problém s Energetickým regulačním úřadem. Novelu zákona chce podle informací ČT ministerstvo předložit do několika týdnů. Má předejít problémům, se kterými se teď potýkají odběratelé i na jihu Moravy.
7. 12. 2022|

NÚKIB líčí zákonem na rizikové dodavatele technologií pro strategickou infrastrukturu státu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pokročil v přípravě návrhu zákona, který by měl omezit vliv rizikových dodavatelů informačních a komunikačních technologií na nejvýznamnější infrastrukturu v Česku. Prověřování by měl podle návrhu provádět NÚKIB ve spolupráci s ministerstvy, zpravodajskými službami a dalšími organizačními složkami státu. Ředitel úřadu Lukáš Kintr chce o předloze nad rámec běžného připomínkového řízení vést diskusi s partnery ze státní správy, soukromého a akademického sektoru.
24. 11. 2022|

Lidé v Břeclavi nakonec zaplatí za teplo méně, než teplárna oznámila. Zálohy sníží

Klientům teplárny Teplo Břeclav v prosinci klesnou zálohy. Důvodem je nižší spotřeba plynu i pokles ceny na spotovém trhu. Od ledna chtějí mít teplárny nového dodavatele, informovaly o tom na stránkách města. Městská firma v říjnu oznámila pětinásobné zvýšení ceny tepla z původních 628 korun za gigajoule na 3030 korun. K němu teplárna přistoupila poté, co její dodavatel NWT ukončil dodávky plynu a skončil v insolvenci. Teplárna nyní nakupuje plyn na spotovém trhu.
16. 11. 2022|

Úsporný tarif – otázky a odpovědi

Úsporný tarif představuje jednorázovou státní pomoc domácnostem se zvýšenými náklady na energie pro rok 2022. Uplatňuje se od začátku října. Původně avizovaná druhá vlna úsporného tarifu pro rok 2023 byla nakonec zrušena, místo toho bylo schváleno zastropování cen energií od ledna 2023.
25. 10. 2022|

Místo elektronického náramku osobní návštěvy. Lidi v domácím vězení musejí kontrolovat úředníci

Už půl roku musí systém domácího vězení fungovat bez elektronických náramků. Probační úředníci teď odsouzené kontrolují namátkově – minimálně čtyřikrát měsíčně. To jim brání v jiné práci. Soutěžení dodavatele nových náramků by mělo začít do konce roku.
30. 5. 2022|

Dánská firma porušila sankce proti Sýrii. Režimu dodala letecký benzin za dvě miliardy korun

Dánský dodavatel pohonných hmot Dan-Bunkering musí zaplatit pokutu za porušení sankcí Evropské unie vůči Sýrii. Podle soudu společnost dodala v letech 2015 až 2017 prostřednictvím své dceřiné společnosti přibližně 172 tisíc tun paliva dvěma ruským společnostem. Palivo pak putovalo do Sýrie.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 19:47|

Majitel Bohemia Energy se omluvil zákazníkům, firma ukončí činnost dalšího dodavatele

Skupina Bohemia Energy ukončí také činnost dodavatele energií Amper Market, učinit tak plánuje v příštím roce. Na tiskové konferenci to řekl majitel Bohemia Energy Jiří Písařík. Firma je podle něj ztrátová. Zároveň se omluvil všem jejím zákazníkům, kterých je podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) zhruba osm a půl tisíce, stejně jako všem klientům Bohemia Energy. Písařík uvedl, že společnost dodává energie především zákazníkům typu nemocnic, škol, tepláren nebo úřadů a svým závazkům dostojí. Firma jako jediná přežila říjnový konec skupiny.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 20:45|

Při hledání nového dodavatele energií je třeba dávat pozor na výši pokut či praktiky zprostředkovatelů

Bývalí zákazníci Bohemia Energy mají na hledání nového dodavatele půl roku. Zatím jim energie dodává dodavatel poslední instance. Při hledání by si měli dát pozor mimo jiné na výši pokuty při odstoupení od smlouvy či na nekalé praktiky některých zprostředkovatelů.
19. 10. 2021|