TÉMA

Ondřej Preuss

Robert Fremr se vzdal nominace na ústavního soudce

Místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr se rozhodl vzdát kandidatury na ústavního soudce. Uvedl, že nedokázal eliminovat nedůvěru části veřejnosti kvůli jeho předlistopadovému působení. Podle svých slov nechce ohrozit důvěryhodnost Ústavního soudu.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 22:42|

Ke slovu jste se nedostali kvůli Babišovi a Okamurovi, míní Pekarová Adamová. Nevěřím svým vlastním uším, reagoval Juchelka

Koalice ve sněmovně prosadila změny v penzích i přes kritiku opozice. V dolní komoře parlamentu se odehrála opět dlouhá diskuze, opozice neprosadila zamítnutí předlohy, její vrácení k opětovnému projednání do druhého čtení ani pozměňovací návrhy a chce se obrátit na Ústavní soud. Hnutí ANO je podle místopředsedy poslaneckého klubu Aleše Juchelky přesvědčené, že nemělo dostatek prostoru u řečnického pultu. To ale šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odmítá a kritizuje opozici za několikahodinové obstrukce. Sněmovní schůze o změnách v důchodovém systému byla hlavním tématem Událostí, komentářů.
27. 7. 2023|

Na Ústavní soud se opozice obrátí, jakmile změna valorizace důchodů vyjde ve sbírce. Prezidenta za podpis kritizuje

Opoziční lídři neskrývají zklamání z rozhodnutí prezidenta Petra Pavla podepsat změnu valorizací důchodů. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ujistila, že hnutí podá ústavní stížnost, jakmile důchodová novela vyjde ve sbírce zákonů. Kritizovala i samotnou hlavu státu za to, že změnu valorizací nevetovala. Kritický vůči Pavlovi je i předseda opoziční SPD Tomio Okamura. Pavel podle něj ukázal, že je „exponentem“ vládní koalice.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 21:39|

Vláda schválila nižší červnovou valorizaci penzí, novela míří do sněmovny. Opozice avizuje obstrukce

Vláda na mimořádném jednání na dálku schválila návrh na změnu pravidel pro červnovou valorizaci důchodů. Penzisté v průměru dostanou 760 korun navíc místo průměrného zvýšení o 1770 korun, jak by vyplývalo z dosud platného valorizačního mechanismu. Sněmovna bude návrh schvalovat zrychleně ve stavu legislativní nouze, opozice avizuje obstrukce.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 20:35|

Pavel by chtěl s dosluhujícím prezidentem řešit i situaci kolem ÚS. Jeho předsedu by podle něj Zeman jmenovat neměl

Nově zvolený prezident Petr Pavel by se mohl s dosluhující hlavou státu Milošem Zemanem setkat v dohledné době. Probrat by s ním mimo jiné chtěl situaci kolem Ústavního soudu (ÚS). Podle nově zvoleného prezidenta by Zeman příštího šéfa této instituce vybírat neměl. Zeman to však nevyloučil – a vyžádal si expertizu, na základě které se rozhodne. Stávající předseda ÚS Pavel Rychetský si myslí, že by jmenování jeho nástupce Zemanem členové soudu nepřijali.
30. 1. 2023|

Zeman má uklidňovat situaci, říká Válková. Výborný by jmenování nového šéfa Ústavního soudu považoval za nepřípustné

Poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková si myslí, že prezident Miloš Zeman sice má právo jmenovat nového předsedu Ústavního soudu (ÚS), měl by ale spíše dodržovat standardy právního státu. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný by jmenování šéfa ÚS v tuto chvíli považoval za nemoudré. Oba politici to řekli v Událostech, komentářích. Možné předčasné jmenování nového šéfa konstitučního tribunálu označují experti za protiústavní, prezident na sklonku mandátu by jím mohl způsobit chaos.
13. 12. 2022|

Vnitro zkontroluje hlasy uchazečů o prezidentskou funkci, jména oficiálně oznámí 25. listopadu

Češi budou – v přímé volbě potřetí – vybírat svého prezidenta. Premiéru měl tento způsob v lednu 2013 a o pět let později se opakoval. Z letošních jednadvaceti uchazečů o Hrad jsou známá jména třinácti. Z toho sedm vsadilo na podporu poslanců a senátorů. Při zmíněné historicky první volbě před deseti lety většina tehdejších uchazečů sbírala potřebné podpisy přímo od lidí. Způsob kontroly platných hlasů tehdy vzbudil velké kontroverze. Jména lidí, kteří budou moci kandidovat v historicky třetí přímé volbě prezidenta, oznámí ministerstvo po kontrole hlasů 25. listopadu.
8. 11. 2022|

Senát projedná novelu pandemického zákona. Ta by mohla skončit i u Ústavního soudu

Senátoři začali studovat podobu novely pandemického zákona, která má řídit většinu protiepidemických opatření. Předloha by také posílila pravomoci úřadů, například při regulaci obchodů nebo restaurací, bude-li to kvůli infekci potřeba. Horní komora bude o normě hlasovat ve čtvrtek. Původní podobu senátoři kritizovali, poslanci ji tento týden pozměnili.
5. 2. 2022|

Ve sporu o jmenování Lipavského ústavní právníci převážně nesouhlasí s postojem prezidenta

Prezident republiky Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) uvažuje, že se obrátí na Ústavní soud, aby jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně nových členů vlády. Ústavní právníci mají na oprávněnost postupu prezidenta různé názory, byť v jejich vyjádřeních pro ČT či agenturu ČTK převažuje postoj, že k tomu oprávněn není.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 23:16|

Co přesně říká a jak funguje článek 66 Ústavy ČR?

Článek 66 Ústavy ČR, o němž se mluví v souvislosti s názorem Ústřední vojenské nemocnice, podle něhož prezident Miloš Zeman není schopen vykonávat pracovní povinnosti, se věnuje zejména přenesení prezidentských pravomocí na jiné ústavní činitele v situaci, kdy se uvolní funkce prezidenta a nová hlava státu ještě není zvolena nebo nesložila slib. Už první věta článku ovšem hovoří i o tom, že se tato pravidla mohou uplatnit také v situaci, „nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát“. V české ústavě je toto ustanovení od jejího schválení koncem roku 1992 a nezměnilo se ani poté, co byla v roce 2012 zavedena přímá volba prezidenta.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 22:53|

Prezident není povinen jednat s šéfy stran, může ale pověřit určitou osobu, uvedl ústavní právník

Začíná povolební vyjednávání. Ústava podle právníka Aleše Gerlocha nepředepisuje prezidentovi, že předsedou vlády musí být jmenován představitel vítězné strany nebo koalice. Je na prezidentovi, s kým podle Gerlocha bude jednat a koho nakonec pověří sestavením vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) se sejde už v neděli se Zemanem v Lánech, Pražský hrad ale oznámil, že povolební rozhovory plánuje zahájit až ve středu. Hnutí ANO skončilo ve volbách druhé za koalicí SPOLU tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 12:29|