TÉMA

Toaleta

Novou hygienickou vyhlášku pro školy podle autorů změn provází dezinformace

Školám by se příští rok mohly navýšit kapacity díky nové hygienické vyhlášce. Ministerstvo zdravotnictví už vypořádalo připomínky. Kritikům vadila například možnost společných toalet pro chlapce a dívky a objevily se i obavy, že kolem mateřských škol budou chybět ploty. Podle autorů změn šlo často o dezinformace.
12. 3. 2024|

Uprchlíci z Ukrajiny žili v Ostravici bez vody, na záchod chodili ven. Majitel přitom pobíral miliony

V nevhodných podmínkách a bez vody údajně až sedm měsíců žili uprchlíci z Ukrajiny v ubytovacím zařízení v Ostravici. ČT o tom informovala jedna z bývalých nájemnic. Za lůžko v pokoji pro tři osoby si měla společnost účtovat pět tisíc korun měsíčně. Ubytovna je přitom zároveň zaregistrovaná v evidenci nouzového ubytování.
27. 10. 2023|

Vzniká pocitová mapa Jizerských hor. Má ukázat, co návštěvníkům chybí

Studentka Technické univerzity v Liberci (TUL) Helena Hlávková v rámci své doktorské práce zjišťuje, co chybí návštěvníkům Jizerských hor. Využívá k tomu aplikaci Pocitová mapa Jizerských hor. Do výzkumu se může zapojit každý, stačí na vstupním místě do hor načíst QR kód ze samolepky a vybrat z nabízených možností, přímo v mapě lze označit, kde chybí parkoviště, odpadkový koš nebo třeba toaleta, ale i místa, s nimiž je návštěvník spokojen.
16. 10. 2023|

Astronauti se budou z ISS vracet kvůli bouři později. Navíc s plenami, porouchala se jim toaleta

Silný vítr u pobřeží Floridy si vyžádal odklad návratu čtveřice astronautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kde pobývají od jara. Američtí astronauti Shane Kimbrough a Megan McArthurová, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide se původně měli vrátit na Zemi v pondělí, místo toho přistanou v oblasti Mexického zálivu až v úterních časných ranních hodinách.
8. 11. 2021|

V Jeruzalémě našli toaletu starou 2700 let. Ukazuje, jak ve starověku vypadal život bohatých

Archeologové objevili v kdysi luxusním paláci v Jeruzalémě soukromou toaletu z doby před více než 2700 lety. Informoval o tom deník The Jerusalem Post s odkazem na izraelskou agenturu pro staré památky.
6. 10. 2021|