TÉMA

Pohledávka

168 hodin: Obce stále vymáhají dluhy po „dětských neplatičích“. Často o tom ani nevědí

Česko se stále nezbavilo vymáhání dluhů na dětech. Příkladem, který zdokumentoval pořad 168 hodin, je dvacetiletý Michal. Několik let žil v dětském domově, po dokončení školy si našel bydlení a práci. Úplnou náhodou ale zjistil, že je od dětství v exekuci. Když bylo Michalovi deset let, rodiče za něj nezaplatili poplatek za odpad. Město Králův Dvůr ve Středočeském kraji tak pohledávku předalo exekutorovi. Takzvané dětské exekuce přitom měly díky několika novým předpisům už dávno skončit.
5. 2. 2024|

Soud vyhlásil moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny

Krajský soud v Ostravě vyhlásil ve čtvrtek moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny. Vyplývá to z usnesení zveřejněného v Insolvenčním rejstříku. Návrh na vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení podala tento týden sama firma, která je jednou z největších sléváren v Česku. Moratorium je účinné od okamžiku zveřejnění v Insolvenčním rejstříku a trvá do 13. listopadu.
3. 11. 2023|

Státní pojišťovna EGAP zaplatila za Liberty Steel pohledávku jeden a půl miliardy korun

Státní exportní pojišťovna EGAP zaplatila za huť Liberty Ostrava pohledávku 60,8 milionu eur (přibližně 1,5 miliardy korun). EGAP ručil ostravské firmě za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank. Státní pojišťovna se tak stala věřitelem hutní společnosti.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 16:04|

Dodavatel solárů Malina je v insolvenci. Soud vyzval věřitele, aby přihlásili své pohledávky

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s Energetickým Holdingem Malina. Učinil tak na návrh vedení podniku, které žádá o povolení k reorganizaci firmy. Soud zároveň vyzval všechny věřitele k přihlášení jejich pohledávek. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Na zahájení řízení upozornil server Seznam Zprávy. Firma, která je dodavatelem solárních elektráren a tepelných čerpadel, se potýká s problémy se zajištěním velkého množství zakázek.
9. 5. 2023|

ČSOB prohrála soud o 3,7 miliardy korun, píší Seznam Zprávy

ČSOB musí podle rozhodčího nálezu jako právní nástupce zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) zaplatit 3,7 miliardy korun společnosti ICEC-Holding. Na svém webu to uvedla banka, zvažuje případné další právní kroky. Zdůraznila, že pohledávka nesouvisí s její podnikatelskou činností a verdikt nebude mít žádný vliv na stabilitu a fungování skupiny ČSOB. O rozhodčím nálezu informoval server Seznam Zprávy.
20. 2. 2023|

Věřitelé poslali firmu RAF STAVBY do konkurzu. Má pohledávky za 791 milionů korun

Věřitelé ve čtvrtek rozhodli o prohlášení konkurzu na ústeckou stavební společnost RAF STAVBY s. r. o. (dříve Raeder & Falge s. r. o.). Přihlásili 416 pohledávek v celkové hodnotě 791 milionů korun. O řešení úpadku konkurzem hlasovali přítomní věřitelé jednomyslně. Bez mzdových nároků bývalých zaměstnanců činí celková částka přihlášených pohledávek téměř 789 milionů korun, uvedla insolvenční soudkyně ústeckého krajského soudu Iva Černá.
16. 2. 2023|

Liberty musí vrátit mateřské firmě tři miliardy. Peníze na pomoc v covidu totiž firma nevyužila

Ostravská huť Liberty musí svému majiteli vrátit přes tři miliardy korun. Tuto částku dostala firma jako podporu v době pandemie covidu-19, peníze však nevyužila. Podle ústní dohody mělo jít o nevratnou půjčku, nyní však chce mateřská společnost peníze zpět. Vyplývá to z účetní uzávěrky za období do konce března 2021, firma se tak z účetního zisku dostala do ztráty. Podle vedení huti to ale nebude mít vliv na chod podniku ani na zaměstnanost.
27. 1. 2023|

Reportéři ČT: Někdejší komunistický funkcionář se stal na úkor státu zámeckým pánem

Při prověřování majetku ruských oligarchů v Česku narazili Reportéři ČT na stopu rodiny Bažajevů s kontakty na Vladimira Putina. Má v Česku rozsáhlé majetky, přičemž část bohatství získali dokonce na úkor státu na základě zvláštního obchodního vztahu s někdejším komunistickým funkcionářem z Jihomoravského kraje. Vydělal i funkcionář František Zoubek, který se stal zámeckým pánem. Stál i za pádem kampeličky, kterou založil a kde přišli drobní střadatelé o své úspory. Dnes Zoubek všechna obvinění odmítá. Pro pořad Reportéři ČT natáčela Jana Neumannová a Ondřej Golis.
29. 11. 2022|

Ústavní soud odmítl zrušení zálohy placené věřitelem při podání insolvenčního návrhu

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh Nejvyššího soudu na zrušení paragrafu insolvenčního zákona, který ukládá věřiteli povinnost složit peněžní zálohu společně s insolvenčním návrhem. Zavedení zálohy je ústavněprávně ospravedlnitelné a cíl, který novela z července 2017 sledovala, tedy snížení počtu šikanózních návrhů, je legitimní. Informoval o tom soudce zpravodaj Jiří Zemánek. Jiné nástroje k odstranění šikanózních návrhů nemají podle ÚS tak velký preventivní vliv.
12. 7. 2022|

Zastavte dětské exekuce, vyzývá obce Plzeňský kraj. V regionu jich je nejvíc z celého Česka

Plzeňský kraj vyzval všechny obce v regionu, aby dětem zastavily exekuční řízení. V celém Česku je jich stále aktivních více než 2200, z čehož v Plzeňském kraji skoro sedm set. To je nejvíc ze všech regionů. V oblasti jde o dlouholetý problém, kdy se dětské dluhy, zejména u tamního dopravního podniku, přeprodávaly soukromým firmám. Často se dluh týká i svozu a likvidace komunálního odpadu.
5. 10. 2021|