TÉMA

Vlhkost

Majitele zámku v Rychnově nad Kněžnou trápí vlhkost ve sklepích, kde je protiatomový kryt

Podzemí barokního zámku v Rychnově nad Kněžnou škodí vysoká vlhkost, která souvisí s koncem fungování protiatomového krytu civilní obrany pro komunistické funkcionáře. Kryt není možné k ničemu využít ani otevřít pro veřejnost, vzduchotechnika je nefunkční. Jeho vybourání je ale nad současné možnosti majitelů.
před 9 h hodinami|

Teplý víkend zvýší aktivitu klíšťat. Pozor si musí dát i lidé ve městech

S rostoucími teplotami se o víkendu zvýší aktivita klíšťat. Ta se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyšplhá na 3. stupeň, který představuje střední riziko napadení. Obezřetní by měli být lidé v lesích, ale i městských parcích. Nejčastěji se lidé nakazí bakteriemi lymeské borreliózy. Ta se od začátku roku podle dat Státního zdravotního ústavu potvrdila ve více než třech stovkách případů.
5. 4. 2024|

Teplota ve stínu nemusí vyjadřovat, jak se člověk cítí. Meteorologové proto měří i jinak

Teploty naměřené meteorology nemusí nutně nejlépe vyjadřovat to, jak se člověk ve skutečnosti cítí. Vědci proto používají více druhů měření, mezi kterými není někdy snadné se vyznat.
5. 8. 2023|

Vědci už umí získat elektřinu ze vzduchu. Množství je miniaturní, ale technologie funguje

Díky náhodnému objevu před pěti lety se povedlo letos vyrobit přístroj, který umí vyrábět elektřinu jen z pohybu molekul ve vzduchu. Přestože množství energie je jen malé, pokouší se toto zařízení vylepšovat rovnou několik vědeckých týmů.
3. 7. 2023|

Američané ukončili pátrání po dvou sestřelených objektech, trosky nenašli

Spojené státy ukončily pátrání po troskách dvou létajících objektů sestřelených tento měsíc nad Aljaškou a nad Huronským jezerem, oznámil Pentagon. Trosky z těchto dvou objektů se podle něj nenašly. Tchaj-wan mezitím informoval, že balón, který tento týden spadl na jednom z ostrovů pod tchajwanskou kontrolou nedaleko čínského pobřeží, sbíral informace o počasí.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 14:14|

New York je pod sněhem. Za bílou nadílku může jezerní efekt

Východní pobřeží státu New York zasypal sníh. Za bílou záplavu může kombinace několika zajímavých meteorologických jevů.
22. 11. 2022|

Češi šetří, spotřeba plynu klesla o dvacet procent

S přicházejícím ochlazením začíná čím dál více domácností topit. Že bude letošní zima dražší, je jisté i přes zastropování cen energií. Podražila i tradičně levnější tuhá paliva jako uhlí nebo dřevo. Obojí je navíc místy nedostatkové. Situace nutí k úsporám nejenom rodiny, ale i města.
4. 11. 2022|

Záchranáři po záplavách v Kentucky hledají stovky pohřešovaných. Práce ztíží vlna veder

Stovky lidí se stále pohřešují v Kentucky, které postihly masivní záplavy. Zatím americké úřady potvrdily 37 mrtvých. Záchranáři dál prohledávají rozsáhlé oblasti, které zůstaly odříznuté od světa. Nejen úklidové práce teď ztíží vlna veder.
3. 8. 2022|

Supercela u Uherského Hradiště, tisíce domácností bez proudu. Česko zasáhly silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku po páteční 21. hodině informoval, že u Uherského Hradiště se zformovala supercelární bouře. Už v podvečer skončily kvůli bouřkám bez proudu tisíce domácností v Královéhradeckém kraji. Bouřky s přívalovým deštěm a kroupami hrozí během večera na většině území republiky, například v Ostravě déšť přerušil probíhající hudební festival.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 23:14|

Dva kilometry trámů. Staroměstský jez získá při opravách podobu ze třináctého století

V centru Prahy pokračují rozsáhlé opravy Staroměstského jezu, který leží nedaleko Karlova mostu. Po čtyřech měsících přípravných prací mají dělníci hotovou betonáž a pracují na dřevěném roštu. Rekonstrukce potrvá do jara 2024 a bude stát 112 milionů korun.
2. 9. 2021|