TÉMA

Afghánci

Část Afghánců zůstává tajně v Pákistánu. Potichu a potmě se skrývají před úřady

Rozhodnutí Pákistánu vyhostit všechny přistěhovalce bez dokumentů se týká hlavně statisíců Afghánců. Vyhlídky na přijatelný život v původní vlasti jsou ale velmi malé, a tak část uprchlíků v zemi zůstává tajně a riskuje zatčení. Afghánci se bojí vyjít ven nebo rozsvítit světla, aby je úřady nenašly. Další skončili v Afghánistánu v nuzných podmínkách v táborech ovládaných islamisty.
10. 11. 2023|

Rok vlády Talibanu: Afghánské dívky nemohou studovat, ekonomika je na dně

Už rok drží moc v Afghánistánu hnutí Taliban. Loni v létě jeho milice rychle obsadily celou zemi, zatímco se překotně stahovaly spojenecké síly. Poslední americký voják opustil středoasijskou zemi 30. srpna 2021. Taliban s nástupem k moci sliboval mnohé, zejména mírnější režim, než byl ten mezi lety 1996 a 2001. Uplynulý rok ale ukázal, že druhá vláda islamistů je té první velice podobná.
15. 8. 2022|

U Korfu dohořívá italský trajekt. Jeden pohřešovaný se našel živý, později hasiči objevili i jednoho mrtvého

Záchranáři nalezli živého jednoho z pohřešovaných na italském trajektu, na němž nedaleko řeckého Korfu vypukl požár. Informovalo o tom řecké ministerstvo, pod které spadá lodní doprava. Hasiči později jednoho z pohřešovaných objevili mrtvého, informovala agentura Reuters. Podle provozovatele trajektu a řeckých úřadů se tak stále pohřešuje 10 cestujících. Má jít o řidiče kamionů z Bulharska, Řecka, Turecka a Litvy.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 18:41|

Německo přijme 25 tisíc afghánských uprchlíků před Talibanem, píše Reuters

Německo se zavázalo přijmout na 25 tisíc Afghánců, kterým ve vlasti hrozí nebezpečí po srpnovém převzetí moci radikálním islamistickým hnutím Taliban. Jde o více než polovinu z celkového počtu, který slíbily přijmout členské země Evropské unie, uvádí agentura Reuters s odvoláním na dosud neveřejný dokument Evropské komise.
10. 12. 2021|

Nechtěli jsme naslouchat Afgháncům, a na to jsme možná doplatili, říká bývalý šéf rekonstrukčního týmu v Lógaru

Neúspěch Západu je založen na ignoraci požadavků obyčejných Afghánců. Budování demokratického státu chtělo více trpělivosti a pečlivosti. Řekl to bývalý šéf provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Václav Pecha, který byl hostem středečních Událostí, komentářů.
2. 9. 2021|