TÉMA

Doživotní trest

Vrchní soud potvrdil doživotí Adolfu Hlubikovi, který v Olomouci zavraždil pracovnici herny

Olomoucký vrchní soud potvrdil doživotní trest třiasedmdesátiletému Adolfu Hlubikovi za loňskou loupežnou vraždu pracovnice herny v Olomouci. Zamítl tak jeho odvolání do viny i trestu. Výjimečný trest dostal nejen s ohledem na samotný čin, ale i kvůli jeho trestní minulosti. Podle znalců jeho náprava není možná. Senior, který je nejstarším doživotně odsouzeným v Česku, při loupežném přepadení střelil ženu z bezprostřední blízkosti do hlavy, zemřela po deseti měsících v nemocnici.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 14:59|

S výjimečným trestem jsou ve vězení dvě stovky lidí. Vysoká závažnost je důvodem k třicetiletým pobytům za mřížemi

Soudy a státní zastupitelství se v tomto týdnu zabývaly několika případy, kdy pachatelům hrozí výjimečné tresty, tedy 20 a víc let vězení, případně doživotí. Právě nejvyšší možný trest si v Česku aktuálně odpykává skoro padesát lidí, v drtivé většině mužů.
22. 10. 2022|

Na zbytek života sedí ve vězení 46 lidí, může přibýt další. Podmínečně zatím soudy pustily jediného doživotního vězně

Zatím nepravomocně vyřkl soud v pondělí první letošní doživotní trest vězení. Hrozí Jiřímu Dvořákovi, který by v případě potvrzení byl 47. doživotním vězněm v Česku. Mezi nimi jsou tři ženy, ostatní jsou muži. Většina z nich je ve vězení za vraždy, třetina již od 90. let. Jak ale ukazuje nedávná minulost, nemusí doživotní verdikt skutečně znamenat, že odsouzený věznici již nikdy neopustí. Mezi lety 2017 a 2021 se na svobodu dostali tři doživotní vězni, v jednom z těchto případů byl původní verdikt zrušen.
6. 9. 2022|

Dvořáka, který střílel na úřadu práce, poslal soud nepravomocně na doživotí do vězení

Soud poslal na doživotí do vězení sedmašedesátiletého Jiřího Dvořáka za to, že loni zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce, polil kyselinou svou bývalou kolegyni a nastražil střelné zařízení na pronajímatelku svého bytu. Pondělní verdikt není pravomocný. Nejpřísnější trest pro Dvořáka žádala státní zástupkyně, podle níž způsob provedení trestných činů vykazoval neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 17:43|

Albánský soud potvrdil doživotí pro vraha českých turistů. Odvolal se už před lety

Albánský nejvyšší soud potvrdil doživotní trest vězení pro Sokola Mjacaje, který v roce 2015 na severu země zavraždil dva české turisty. Nevyhověl tak odvolání, které Albánec podal bezmála před sedmi lety. Informovala o tom v úterý albánská média.
5. 7. 2022|

Člen IS přezdívaný Jihadi George dostal ve Spojených státech osm doživotních trestů za terorismus

Celkem osm doživotních trestů bez možnosti podmíněného propuštění udělil soud ve Virginii bývalému členovi takzvaného Islámského státu přezdívanému Jihadi George. Alexanda Kotey byl shledán vinným mimo jiné z podpory terorismu a braní rukojmích. Muž se narodil v Británii a společně se třemi dalšími krajany se přidal k teroristům, kteří v Sýrii vraždili zajaté Američany. Skupině se kvůli britskému původu přezdívalo Beatles a jednotliví teroristé měli přezdívky po slavných hudebnících.
29. 4. 2022|

Vrah Roberta Kennedyho dál zůstává ve vězení. Kalifornský guvernér zamítl podmínečné propuštění

Kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že zamítl podmínečné propuštění Sirhana Sirhana. Palestinský uprchlík si odpykává doživotní trest za zavraždění kandidáta na amerického prezidenta z roku 1968 Roberta F. Kennedyho. Kalifornská revizní komise v srpnu doporučovala Sirhana z vězení propustit.
14. 1. 2022|

Vrchní soud v Olomouci uložil Pavlu Nárožnému za vraždu manželů z Přerova doživotí

Vrchní soud v Olomouci uložil doživotní trest Pavlu Nárožnému za vraždu manželů z Přerova, vyhověl tak žalobci, který nejvyšší trest požadoval. Ostravský krajský soud šestačtyřicetiletému muži původně uložil výjimečný souhrnný trest 25 let vězení. Obžalovaný vinu po celou dobu desetiletého procesu odmítal a žádal zproštění. Uložený trest zahrnuje i jeho předchozí pravomocné odsouzení za přípravu vraždy jeho tety v délce 13 let. K dvojnásobné vraždě došlo v roce 2009, těla manželů se však dodnes nenašla.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 15:48|

Muž obviněný z požáru v Bohumíně, kde zahynulo 11 lidí, přijal nabídku žalobce na doživotní trest

Muž, obviněný ze způsobení loňského požáru, při kterém v bohumínském panelovém domě zahynulo jedenáct lidí, přijal návrh státního zástupce na doživotní trest vězení. Novinářům to řekl jeden ze zmocněnců poškozených, Petr Kausta během jednání v budově krajského soudu. Podle Kausty se obviněný doznal ke všem skutkům, tedy k vraždě a obecnému ohrožení, z nichž byl obviněn.
17. 9. 2021|

Vrah Roberta Kennedyho by se mohl dostat na svobodu, doporučila to vězeňská komise

Palestinec Sirhan Sirhan, který si odpykává doživotní trest za vraždu kandidáta na amerického prezidenta z roku 1968 Roberta F. Kennedyho, by mohl brzy opustit vězení. Kalifornský výbor schvalující podmínečné propuštění mu totiž prominul zbytek trestu, oznámila v pátek vězeňská správa. Rozhodnutí však musí během 120 dní potvrdit právní tým výboru.
28. 8. 2021|

Za vraždy Turků potvrdil německý soud neonacistce Zschäpeové doživotí

Německý nejvyšší soud ve čtvrtek potvrdil doživotní vězení pro neonacistku Beatu Zschäpeovou. Její teroristická skupina Národněsocialistické podzemí (NSU) v Německu zavraždila z rasové nenávisti deset lidí, z většiny etnických Turků.
19. 8. 2021|