TÉMA

Hudební skupina

Hudba do politiky nepatří, dokud do vašeho domu nepřiletí raketa, říká ukrajinská kapela Go_A

Tradiční ukrajinský folklor mísí se současnou elektronikou. Anglicky zpívat nechtějí, protože by se tím podle nich z písní vytratily emoce. Ty ukrajinská kapela Go_A předává i v souvislosti s válkou na Ukrajině, svými koncerty se snaží podpořit své bojující krajany. Skupina, která svou zem reprezentovala také na Eurovizi, se v listopadu představila publiku v pražském klubu Roxy.
20. 11. 2023|

In Utero od Nirvany oslaví třicet let. Výročí připomenou speciální vydání i koncerty

Třetí – a  poslední – studiové album od kapely Nirvana In Utero oslaví 21. září třicet let od vydání. Hudební vydavatelství spolu s bývalými členy kapely proto nachystalo pro fanoušky výroční reedici obsahující 53 dosud nevydaných skladeb, sérii koncertů nebo knihu fotografií. Na počest jubilea proběhnou vzpomínkové akce i v Česku, album připomene třeba koncert v Praze.
14. 9. 2023|

Zemřel frontman skupiny Sto zvířat Jan Kalina

Zemřel frontman kapely Sto zvířat, skladatel a výtvarník Jan Kalina. Bylo mu 58 let. Informaci serveru Headliner.cz potvrdil hudební publicista Jan Vedral. Kapela nedávno dokončila album Noční ptáci, které má vyjít 15. září.
19. 8. 2023|

Mick Jagger slaví osmdesátiny. Zvláštní fenomén, říká o něm Mišík

Mick Jagger, jeden z nejslavnějších hudebníků planety, slaví osmdesátiny. Jeho The Rolling Stones byli svého času populárnější než The Beatles. Od britské královny obdržel šlechtický titul. Dodnes se udržuje ve skvělé fyzické kondici, je známý svým humorem a má vřelý vztah k Česku.
26. 7. 2023|

Frontmana kapely Rammstein vyšetřuje prokuratura kvůli obviněním ze sexuálního násilí

Německá metalová legenda Rammstein přišla o spolupráci s jedním z největších hudebních vydavatelství, Universalem. Jde o další ránu, kterou spustila aféra údajného sexuálního obtěžování a zneužívání fanynek frontmanem kapely Tillem Lindemannem. Kvůli nejméně třem obviněním ho začala vyšetřovat německá prokuratura.
16. 6. 2023|

„Žánrově bezbariérové“. Hudební festivaly lákají kromě hvězd i na nové technologie

Blížící se hudební festivaly odhalují další novinky. Rock for People chce s rekordním rozpočtem vsadit i na nové technologie, Metronome Prague zase oznamuje interprety, kteří původně nebyli na programu. Ten odhalilo i podzimní pokračování festivalu Prague Sounds.
2. 6. 2023|

Kapela Linkin Park se ozvala staronovým singlem. Vzpomíná i na zesnulého Benningtona

Americká rocková kapela Linkin Park, která patří mezi nejprodávanější interprety 21. století, vydala staronový singl. Pochází ještě z dob nahrávání alba Meteora před dvaceti lety. Píseň s názvem Lost upomíná na začátky kapely i jejího zesnulého frontmana Chestera Benningtona. Linkin Park naposledy koncertovali před šesti lety.
13. 2. 2023|

Brit Awards ovládl Harry Styles, je umělcem roku a bodovalo i jeho album

Britský zpěvák Harry Styles získal letošní hudební cenu Brit Award pro umělce roku, porota ocenila také jeho skladbu As It Was. S písní Break my Soul bodovala americká hudebnice Beyoncé, je i nejlepším mezinárodním umělcem roku. Kapelou i objevem roku je britská dívčí indie rocková Wet Leg.
12. 2. 2023|

V Eurovizi bude Česko reprezentovat kapela Vesna

V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna. Bude tak reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. V národní soutěži byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.
7. 2. 2023|

Zemřel hudebník Petr Hošek, frontman kapely Plexis. Bylo mu 55 let

V pondělí ráno zemřel ve věku 55 let zpěvák a kytarista punkrockové skupiny Plexis Petr Hošek. Zpěvák, baskytarista a textař strávil se svou kapelou téměř čtyřicet let. Zprávu o zpěvákově úmrtí zveřejnil na svém Facebooku hudebníkův kamarád a spolupracovník Matyáš Rejthar.
23. 1. 2023|

Pearl Jam ruší po Vídni i koncert v Praze. Frontman kapely má problémy s hlasivkami

Americká kapela Pearl Jam zrušila své páteční vystoupení v Praze v O2 areně. Frontman Eddie Vedder má nemocné hlasivky po víkendovém vystoupení ve Francii na festivalu Lollapalooza, kde se nadýchal prachu a kouře z nedalekých lesních požárů. Návštěvníci dostanou peníze za zakoupené vstupenky zpět v místě nákupu, uvedla kapela na svém instagramovém profilu.
21. 7. 2022|

Ostrava vyhlíží The Killers. Odkládaný koncert Twenty One Pilots měl i českou linku

Druhým dnem ve čtvrtek v Ostravě pokračuje hudební festival Colours of Ostrava. Na programu je jedna z hlavních hvězd letošního ročníku, americká rocková kapela The Killers. Středeční večer patřil dlouho odkládanému koncertu Twenty One Pilots. Festival pokračuje až do soboty.
14. 7. 2022|

Kultura může udělat vždycky něco, říká Jiří Macháček

Herec a zpěvák Jiří Macháček si s kapelou Mig 21 v sobotu zahraje s desítkami členů orchestru, sboru a baletu Národního divadla. V Interview ČT24 mluvil o pomoci Ukrajině, roli kultury i Josefu Abrhámovi. „To byl člověk, na kterém podle mě v životě nikdo neobjevil nějakou skvrnku jak umělecky, tak lidsky,“ sdělil.
20. 6. 2022|

Česko vysílá na Eurovizi kapelu We Are Domi

V národním kole, kde se rozhodovalo o českém zástupci pro soutěž Eurovison Song, nejvíce přesvědčila kapela We Are Domi. Soutěžní skladbou Lights Off se pokusí přesvědčit i zahraniční publikum také naživo v květnu v Turíně.
17. 12. 2021|

Začíná festival TrutnOFF BrnoON. Věnovaný je Jihomoravanům zasaženým tornádem

V Brně ve čtyři odpoledne začíná hudební festival TrutnOFF BrnoON, který je letos věnovaný lidem z oblastí zasažených tornádem. Ti mají vstup na akci zcela zdarma. Festival probíhá v areálu Na Střelnici, představí se na něm pět desítek kapel všech žánrů. Akci budou doprovázet bohoslužby, přednášky, poezie mladých básníků, divadlo nebo meditace.
20. 8. 2021|

V Knebworthu chtělo na Oasis dva a půl milionu Britů. Dvojici koncertů z roku 1996 mapuje dokument, který se představí i v Česku

I do českých kin bude v září uveden dokumentární snímek o nejžádanějším koncertu v britské historii. Brit-popová kapela vystoupila v srpnu 1996 dvakrát v Knebworthu a dohromady na představení zavítalo čtvrt milionu lidí. O lístek ale měla zájem až čtyři procenta tehdejší britské populace – dva a půl milionu lidí. Autoři dokumentu, kde se objeví i dosud nepublikované záběry, zveřejnili první oficiální trailer.
17. 8. 2021|