TÉMA

Vlčí máky

Veteránům nestačí vyjadřovat vděčnost, musíme jim pomáhat, řekla na Vítkově Černochová

Válečným veteránům nestačí vyjadřovat vděčnost, je důležité proměnit slova ve skutky, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) při sobotním pietním aktu na Vítkově. Válečné hrdiny si tam při slavnostním nástupu tradičně připomněli zástupci armády a veteránských organizací, politici i diváci z řad veřejnosti. Černochová při té příležitosti vyznamenala záslužným křížem tři vojáky za záchranu života. Ocenění za válečnou žurnalistiku převzal i někdejší politik Jaromír Štětina.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 19:08|

Pro vojáky je důležité cítit podporu veřejnosti, řekl na připomínce dne veteránů Řehka

Na pražském náměstí Míru si lidé v pátek připomněli Den válečných veteránů. Různé akce na připomínku veteránů byly ale naplánovány v celé republice. Den válečných veteránů připadá na 11. listopad – výročí konce první světové války – ale protože bude sobota, začaly vzpomínky s denním předstihem.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 20:32|

Den válečných veteránů si připomněli politici i veřejnost, akce se konaly po celý den

Premiéři Česka a Slovenska Petr Fiala (ODS) a Eduard Heger v pátek ráno v Praze na Novém Městě uctili památku československých legionářů, k jejich památníku položili věnce. Památku válečných veteránů si armáda, politici i veřejnost připomínali po celý den. Vzpomínky se netýkaly jen vojáků, ale také obětí válek.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 20:32|

Sbírka ke Dni válečných veteránů vybrala letos rekordní částku

Bezmála dva miliony korun vydělala letošní maková sbírka pořádaná Vojenským fondem solidarity. Podle předsedkyně fondu brigádní generálky Lenky Šmerdové se tak výtěžek oproti loňsku podařilo téměř zdvojnásobit. Peníze poputují na pomoc vojákům a jejich blízkým, kteří se ocitli v těžké životní situaci.
19. 12. 2021|

Česko evakuace z Afghánistánu ukončilo, dobrovolníci shání místa v cizích letadlech

Dostat se z Afghánistánu je v těchto dnech zájmem statisíců lidí. Návrat extremistického hnutí Taliban je hrozbou nejen pro všechny, kdo spolupracovali s minulým režimem, ale i pro ty, kdo odmítají přísná náboženská pravidla. Česko s dalšími spojeneckými zeměmi se pokusilo zachránit své spolupracovníky, je to však jen část těch, kterým hrozí smrt. O situaci v Afghánistánu pro Reportéry ČT natáčeli Markéta Kutilová a Tomáš Vlach.
30. 8. 2021|

Třetím letem z Afghánistánu evakuační mise podle premiéra Babiše skončila

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) Česko evakuovalo z Afghánistánu všechny spolupracovníky české armády, které evakuovat mělo. Řekli to na společné tiskové konferenci. Zatím se neplánuje další let do Afghánistánu, řekl Radiožurnálu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle Miroslavy Paškové ze spolku Vlčí máky ale v Kábulu před letištěm ještě zůstávají tamní spolupracovníci české armády. K případnému transportu dalších lidí by bylo možné podle Hamáčka využít pomoc spojenců.
19. 8. 2021Aktualizováno19. 8. 2021, 21:44|

Taliban chodí dům od domu a hledá spolupracovníky cizích armád, řekla šéfka spolku Vlčí máky

Předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková v pořadu 90' ČT24 řekla, že bojovníci Talibanu aktivně hledají spolupracovníky cizích vojáků. Uvedla, že v Kábulu je momentálně osm rodin, o kterých spolek ví, že potřebují pomoc. Dostat se na kábulské letiště je prý stále větší problém. Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Ondřeje Veselého (ČSSD) by měla Česká republika zachránit zhruba stovku lidí.
17. 8. 2021|