TÉMA

Rada hlavního města Prahy

Praha i okolí na znamení. ROPID to plánuje u všech autobusových zastávek

Zastávky autobusů pražské MHD by mohly být od letošního léta všechny na znamení. Cílem je zkrácení intervalů či plynulost dopravy, ale také omezení hluku a škodlivin z výfuků. Změna by navíc přinesla úsporu peněz i pohonných hmot. Návrh připravuje organizace ROPID, která pražskou MHD plánuje. Novinku už ve čtvrtek schválili radní Středočeského kraje, ti pražští o ní budou rozhodovat v příštím týdnu. Pokud návrh projde, začne platit 29. června.
včeraAktualizovánovčera v 14:16|

Praha vypíše tendr na opravu Divadla na Vinohradech. V plánu je i nová komorní scéna

Pražský magistrát vypíše zakázku na rekonstrukci Divadla na Vinohradech. Maximální výše zakázky je stanovená na zhruba 2,7 miliardy korun. Tendr město vyhlásí letos v dubnu a opravy mají být hotové v roce 2027. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Zakázkou se radní zabývali už minulý týden, ale nakonec jej stáhli z programu jednaní. Vypsání tendru musí ještě projednat zastupitelé.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 12:48|

Praha požaduje audit tendru na metro D, zakázku ale rušit nechce

Vedení Prahy požádalo dozorčí radu dopravního podniku, aby zadala zpracování interního hloubkového auditu tendru na druhou část stavby metra D. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) není v plánu celou zakázku rušit, protože zadávací dokumentace je v pořádku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli nedostatečným podkladům zatím nepravomocně zrušil rozhodnutí o výběru vítěze tendru, kterým se stalo sdružení firem zahrnující například firmy Subterra a Hochtief. Praha také plánuje vypsat tendr za 86 miliard korun na vlaky metra bez řidiče.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 13:37|

Novými členy dozorčí rady pražského dopravního podniku jsou Hřib, Lněničková a Prokop

Pražští radní na valné hromadě dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), zastupitelku Gabrielu Lněničkovou (Piráti) a opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO). Zároveň z ní odvolali bývalého náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) a Petru Kolínskou. V dozorčí radě zůstává jedno neobsazené místo, které obsadí lidovci, řekl Hřib. DPP je největší městskou firmou, která zaměstnává asi jedenáct tisíc lidí. Na starosti má provoz MHD.
6. 3. 2023|

SPOLU v Praze vyloučilo Marvanovou ze zastupitelského klubu. Nikoho jsem nepoškodila, reaguje senátorka

Pražské uskupení SPOLU vyloučilo ze zastupitelského klubu senátorku Hanu Kordovou Marvanovou (za SPOLU). Ve čtvrtek odmítla hlasovat při volbě primátora pro kandidáta dohodnuté koalice Bohuslava Svobodu (ODS). Nehlasovala pak ani pro kandidáty do rady. Marvanová to zdůvodnila tím, že se necítí být součástí pražské koalice. Poškodila tak jméno SPOLU, sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Marvanovou rozhodnutí klubu překvapilo, nesouhlasí s ním a tvrdí, že jméno SPOLU rozhodně nepoškodila.
17. 2. 2023|

Členové pražské koalice si mohou důvěřovat, říká šéf pražské ODS Benda. Pro Marvanovou zato nemá dobré slovo

Koalice, která vydrží a které se bude díky stejnému stranickému složení snáze jednat s vládou – tak vnímá nově zvolené vedení Prahy Marek Benda (ODS). Dojednat, že v Praze budou vládnout uskupení SPOLU, Piráti a STAN v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), trvalo politikům od konce loňského září. Benda je ovšem přesvědčen, že zástupci koaličních stran k sobě mají nyní důvěru. Marek Benda byl hostem Interview ČT24, kam původně přijal pozvání Bohuslav Svoboda, ale nakonec se omluvil s argumentem, že se protahuje jednání zastupitelstva.
16. 2. 2023|

Pražští Piráti v on-line hlasování schválili vstup do magistrátní koalice

Pražští Piráti schválili v on-line hlasování vstup do magistrátní koalice se SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutím STAN. Pro bylo 86 procent hlasujících. Dvoudennímu hlasování předcházela pětidenní neveřejná diskuse na fóru. Vstup do koalice už schválily i ostatní strany. Smlouvu plánují politici podepsat před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
11. 2. 2023Aktualizováno11. 2. 2023, 19:04|

Praha má hotové obsazení městské rady. Lidovci v ní zastoupeni nebudou

V jedenáctičlenné radě Prahy nebudou mít ve vznikající koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN své zastoupení lidovci. Obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva. Za SPOLU tak budou v městské radě tři zástupci ODS a dva TOP 09, vyplývá z návrhu koaliční smlouvy. Představitelé stran ho dokončili minulý týden, teď jej projednávají ve stranických orgánech a Piráti v krajském referendu. Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 14:20|

SPOLU nabízí Pirátům a STAN většinu v pražské radě. Strany čeká diskuse

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) přišla s nabídkou na složení Rady hlavního města Prahy, ve které by měli Piráti a STAN většinu. Podle nich se tak odblokuje situace v hlavním městě a umožní to okamžité složení rady s mandátem vycházejícím z vůle voličů. Zároveň bude opřena o 37 hlasů. Piráti nabídku ocenili a chtějí o ní diskutovat.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 15:21|

Piráti se nebrání tomu, aby byl Svoboda primátorem, řekl Hřib. Trvá na svém požadavku ohledně trestně stíhaného Wolfa

Jsme otevřeni jednání o variantě, kde je Bohuslav Svoboda (ODS) primátorem. Na tom jednání nestojí, uvedl v pořadu Interview ČT24 pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Zopakoval však, že jeho strana nebude sedět v radě hlavního města s trestně stíhanými osobami. V radě by za KDU-ČSL měl totiž zasednout Jan Wolf, který je obžalován v kauze týkající se sportovních dotací na magistrátu.
13. 10. 2022|

V Praze se SPOLU a Piráti v jednáních zaměří na program, personální podmínky jdou zatím stranou

V Praze budou koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Piráti pokračovat v jednání, i když se stále neshodli na pirátské podmínce odmítající trestně stíhané politiky v radě. Tuto otázku zatím ponechají stranou a další jednání se zaměří na programové otázky. O případné koaliční dohodě bude podle současného pražského primátora a lídra Pirátů Zdeňka Hřiba finálně rozhodovat krajské fórum Pirátů, tedy všichni členové v metropoli. Zástupci SPOLU v pondělí večer jednali i s hnutím ANO. Shodli se na většině programových otázek, rozpory nastaly v sociální problematice.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 22:28|

DPP byl vždycky rejdištěm šedých eminencí. Nezměníme to ze dne na den, říká náměstek Scheinherr

Náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) je přesvědčený o tom, že udělal správně, když šel před dvěma roky na policii kvůli podezření na korupci v pražském dopravním podniku. Nemohl to nikomu říct, protože bylo důležitější, aby kriminalisté mohli pracovat a celou chobotnici odhalit. Na funkci kvůli kauze Petra Hlubučka rezignovat nehodlá a doufá, že policie případ do detailu prošetří, řekl v Interview ČT24.
17. 6. 2022|

Novou pražskou radní se stala starostka Slivence Jana Plamínková. Nahradila Hlubučka

Novou radní a náměstkyní primátora hlavního města se stala dosavadní městská zastupitelka a starostka Slivence Jana Plamínková (STAN). Ve funkci nahradila dosavadního stranického kolegu Petra Hlubučka (STAN), který kvůli obvinění ze strany policie rezignoval. Plamínkovou ve čtvrtek zvolili pražští zastupitelé.
16. 6. 2022|

Magistrát se odvolá proti bourání historické vily v Praze 5, považuje ji za cennou

Pražský magistrát se odvolá proti povolení demolice bourání vily z počátku dvacátého století v ulici Nad Výšinkou v Praze 5. Na mimořádném jednání to schválili městští radní. K odvolání hlavní město vyzvala mimo jiné městská část, která s demolicí nesouhlasí a sama odvolání podat nemůže. Vilu, kterou nechal vybudovat stavitel Viktor Beneš, vlastní Valérie Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 19:17|